GRČKA VLADA

Demokratska ljevica razmatra povlačenje iz vladajuće koalicije

21.06.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Stranka Demokratska ljevica mogla bi se povući iz grčke vladajuće koalicije u petak nakon što su propali razgovori o nastavku emitiranja državne televizije

Zastupnici male ljevičarske stranke, bijesni zbog zatvaranju javne radiotelevizije ERT-a prošloga tjedna, odlučit će u petak hoće li i dalje pružati potporu premijeru Antonisu Samarasu, koji je upozorio da je spreman ići dalje bez njih.

'Želim da nastavimo zajedno kao što smo i počeli, ali ja ću u svakom slučaju ići dalje', rekao je Samaras koji je obećao da će provesti reforme javnog sektora na zahtjev međunarodnih financijskih institucija.

Podjele su izbile u petak ujutro među 14 zastupnika stranke kada je jedan od njih rekao da stranka treba ostati u vladi, a drugi da treba otići.

Samarasova konzervativna stranka Nova demokracija i njezin socijalistički saveznik PASOK zajedno imaju 153 zastupnika, što znači većinu u parlamentu koji ima 300 mjesta. Iako mogu bez Demokratske ljevice, njezin odlazak bio bi velik udarac.

PASOK je priopćio da će i dalje podupirati Samarasovu vladu, čak i bez Demokratske ljevice.

Dužnosnici sve tri stranke isključili su mogućnost novih izbora koji bi ugrozili program spašavanja zemlje.

Inspekcijski posjet predstavnika Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj trebao bi, prema planu, biti završen u srpnju kako bi se izbjegao manjak financija u zemlji.

Najmanje dva neovisna zastupnika su izjavila da će podržati Samarasovu vladu koja je došla na vlast prije godinu dana.

Posljednja kriza počela je prije devet dana kada je Samarasova vlada neočekivano donijela odluku o gašenju radiotelevizijskog signala ERT-a. ERT i dalje ne emitira unatoč sudskoj odluci od ponedjeljka koja je privremeno poništila odluku vlade o zatvaranju javne radiotelevizije.