za dom spremni

Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti

04.06.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Iz stranke Demokrati poručili su u četvrtak kako poklič 'za dom spremni' treba trajno zabraniti, a za odluku Visokog prekršajnog suda prema kojoj to nije prekršaj kad se izvikuje na početku Thompsonove pjesme rekli su da je protivna zdravoj pameti i hrvatskom Ustavu

'Odluka 15 sudaca Visokog prekršajnog suda, kojom se na mala vrata kroz Thompsonovu pjesmu u javni diskurs vraća fašistički pozdrav ustaškog kvislinškog režima, koji je ispisao najružnije stranice hrvatske nacionalne povijesti, sumrak je pravosudne pameti', poručio je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

U priopćenju je upozorio kako je, nakon 'Plenkovićeva povjerenstva, koje je dopustilo faštistički pozdrav u posebnim okolnostima', sada 'Plenkovićevih 15 sudaca glasalo protivno Ustavu i pameti'.

'Ovo je prilika i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome sucima. Možda ti ljzaudi nisu niti završili pravo ili im se umni kapacitet narušio, pa su - za ludnicu spremni?', upitao se Mrsić.

Mrsić smatra kako je tu riječ o umanjivanju ili zamagljivanju zločinačkog karaktera NDH i ustaša.

'Lakoća revizije povijesti i rehabilitacije zločinačkog ustaškog pokreta brine sve slobodnomisleće i demokratske građane naše zemlje. Hrvatska je europska država stvorena na antifašizmu, obranjena u Domovinskom ratu. Hrvatska je imala veći udio antifašista među svojim stanovništvom nego bilo koja druga država u Europi. I to je naš ponos, naša svijetla prošlost', istaknuo je.

Demokrati smatraju da u Hrvatskoj mora biti postavljen standard zabrane bilo kakvog oživljanja naci-fašističke ideologije, kao što je to u Njemačkoj.

Naglasili su također kako ne bi bilo potrebe ni za kakvim povjerenstvima i prekršajnim sucima, kad bi se u Hrvatskoj poštivao Ustav i donijeli zakoni koji bi zabranili bilo kakvo javno isticanje naci-fašističkog znakovlja ili promocije ideologije.

'Dovoljno je poštivati Ustav Republike Hrvatske i zdravu pamet. Ustaški poklič 'Za dom! Spremni.' konačno treba trajno zabraniti u Hrvatskoj', zaključio je Mrsić u priopćenju.