'VI, MALI ORBANI'

Delo: Srbi i licemjerni Hrvati su nas nadmudrili

21.09.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Slovenija je propustila šansu da zasja kao zemlja koja poštuje najviše civilizacijske standarde u borbi protiv izbjegličke krize, piše u ponedjeljak slovensko Delo. U članku naslovljenom 'Vi, mali Orbani', komentator Rok Kajzer navodi da je Slovenija uoči dolaska izbjeglica imala dvije opcije - da se predstavi kao država koja poštuje najviše civilizacijske standarde ili da bude gurnuta u društvo zemalja koje se s izbjegličkom krizom bore po ugledu na Mađarsku

Državno vodstvo Slovenije očigledno je promatralo na koji se način Srbija i Hrvatska nose s tom situacijom. Srbija je prva spoznala da se suočava s rijekom koju neće moći ukrotiti te se odlučila za PR-ovski pristup. S policajcima koji prihvaćaju izbjegličku djecu i otvorenim granicama, Srbija se vinula među 'dobre momke'.

I Hrvatska je isprva mislila da će joj to nekim čudom uspjeti, ali je nakon nekoliko sati prešla na 'Plan B', kojim se također smjestila među pozitivce na svjetskoj pozornici. Naravno, to je predizborni i ujedno licemjeran potez po principu 'brigo moja, prijeđi na drugog', no to je također i državni PR, a taj je nalog propagande vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem odlično obavila. Takvo srpsko-hrvatsko iskustvo slovenski državni vrh je, živeći u drugoj dimenziji, glatko ignorirao, piše Delo.

'Slovenski dužnosnici dugo su se pozivali na mrtve europske dokumente' prije nego što su se suočili s valom izbjeglica na graničnim prijelazima.

Delo dodaje i da slovenskog predsjednika nigdje nije bilo, ministrica unutarnjih poslova nije se pridružila policajcima na terenu, dok su pojavljivanja premijera Mira Cerara bila, kako ocjenjuje, neuvjerljiva.

Ipak, slika Slovenije polako se poboljšava zahvaljujući humanitarnim organizacijama, vojsci i volonterima, a čak se i imidž policije poboljšao, dodaje Delo, prenosi B92

Međutim, kako zaključuje, propuštena je prilika da se Slovenija nađe među zemljama koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore s priljevom izbjeglica.