GORSKI KOTAR

Delnički gradonačelnik tvrdi da im županija ne pomaže, Komadina mu poručio da obmanjuje javnost

27.02.2018 u 15:24

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osvrnuo se na izjavu gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića koji je za tportal ustvrdio kako nikada nisu dobili pomoć od županije

'Apeliram i na pomoć naše Primorsko-goranske županije. Dosad nam nisu nikad pomogli! Imam osjećaj kako mi nismo jednako voljeno dijete kao primorski krajevi', rekao je Knežević za tportal.

Komadina smatra kako se tom izjavom 'grubo obmanjuje javnost'.

'Istina je da Primorsko-goranska županija jedina i to godinama itekako pomaže Gorskom kotaru, ne samo financijski, kroz razne programe i projekte, već i upornim ukazivanjem svim institucijama države na nužnost zakonodavne regulative koja će uvažiti svu težinu života i specifičnost tog brdsko-planinskog kraja.

Županija je osim u svakodnevnom životu Gorskog kotara prva koja priskače u pomoć i u svim izvanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, pa i kod ovakvih intenzivnih snježnih padalina. Sve to dobro zna i gradonačelnik Delnica koji, iz samo njemu znanih razloga, negira ono što je poznata činjenica i njemu i svim načelnicima i gradonačelnicima Gorskog kotara, kao i svim stanovnicima tog kraja. Pogotovo bi trebala biti poznata gradonačelniku Delnica jer, primjerice, samo kroz županijsku tvrtku Goranski sportski centar izdvajamo godišnje 1.250.000 kuna na održavanje delničkih sportskih objekata umjesto Grada Delnica kao stopostotnog vlasnika tih istih objekata. Županijska uprava za ceste na godišnjoj razini za čišćenje i posipavanje cesta Gorskog kotara ulaže između 17 i 20 milijuna kuna.

  • +14
Premijer Andrej Plenković obišao Delnice pogođene snježnim nevremenom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

PGŽ razvoj Gorskog kotara ima kao prioritet u svim svojim strateškim dokumentima. I pomažemo stalno i svakodnevno. Od subvencioniranja prijevoza učenika putnika do subvencioniranja produženog boravka za učenike, energetsku obnovu školskih zgrada, subvencioniramo i javni cestovni prijevoz putnika, ulažemo u infrastrukturu sportskih objekata, skijališta, u dostupnost zdravstvenih usluga, pomoć socijalno ugroženima…

Upravo je Županijska skupština donijela Deklaraciju o opstojnosti Gorskog kotara s isključivim ciljem da se Gorski kotar uvaži kao područje posebnih prirodnih i društvenih ograničenja čiji je razvoj potrebno dodatno poticati putem posebnih mjera unutar zakonodavnog okvira RH. Preložili smo izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, Zakona o šumama, Zakona o komunalnom gospodarstvu, kako bi se osnažili lokalni proračuni, potaknuo razvoj gospodarstva te motiviralo stanovništvo da ostane živjeti u Gorskom kotaru.

I sve smo to činili bez apela gospodina Kneževića i davno prije njegovog dolaska na gradonačelničku funkciju. Mi znamo voditi računa o svim dijelovima naše Županije, a posebno Gorskog kotara, što svakodnevno i konkretno dokazujemo, ističe župan Komadina'.