LIKA I GORSKI KOTAR

Vojska i dalje na terenu: Čiste nanose, krče puteve do zabačenih mjesta

25.02.2018 u 16:52

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH u nedjelju su nastavili pomagati lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena na više lokacija u Gorskom kotaru i Lici

Sniježne nanose hrvatski vojnici čiste na području Delnica, Saborskog, Gračaca i Lovinca, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Tako je od jutarnjih sati na području Delnica u čišćenju javnih površina, prometnica, prilaza i odvoženju snijega angažirano ukupno 87 pripadnika HKoV-a sa sedam radnih strojeva i to jednom kombinirkom, tri utovarivača, dva samoistovarivača i jednom ralicom.

Na području Saborskog u čišćenju prometnica angažirana su dva pripadnika HKoV-a s jednim utovarivačem, a u Gračacu je na čišćenju prometnica i dostavljanju sijena za stoku u okolna sela angažirano 11 vojnika sa šest radnih strojeva i to s dvije kombinirke, tri samoistovarivača i jednim utovarivačem te jednim motornim saonicama.

Također, pripadnici OS RH angažirani su na izviđanju alternativnih puteva od farme Deringaj do mjesta Omsica te s pet pripadnika OS RH i jednim utovarivačem i jednom kombinirkom kod Donjeg i Gorneg Lapca.

Na području Lovinca nastavlja se angažman šest pripadnika OS RH s jednim utovarivačem.

  • +14
Premijer Andrej Plenković obišao Delnice pogođene snježnim nevremenom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom prijepodneva predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji posebnog savjetnika ministra obrane Bože Kožula, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića i zapovjednika Zapovjedništva za specijalne snage brigadnog generala Perice Turalije, posjetili su Delnice koje je pogodilo jako snježno nevrijeme.

  • +45
Snijeg u Delnicama i Fužinama Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

U Delnicama su se sastali sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem.

Također, premijer Plenković te ministri Krstičević i Butković sudjelovali su i na sastanku Kriznog stožera Grada Delnica. Po završetku sastanka obišli su pripadnike Oružanih snaga RH i zimske službe na terenu koje su angažirane na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena u Delnicama.

Pripadnici Hrvatske vojske pomažu u uklanjanju posljedica snježnog nevremena, od četvrtka, 22. veljače, ondje gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, navode iz MORH-a