UNAJMIO IH NA MJESEC DANA

Dekana Filozofskog čuvaju zaštitari Sokol Marića. Čega se boji?

15.09.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Zaštitari Sokol Marić patroliraju Filozofskim fakultetom u Zagrebu dok dio studenata sprema novi plenum i prosvjede zbog pokušaja dekana Vlatka Previšića da spriječi svoju smjenu raspuštanjem ogranka Studentskog zbora

Asistent na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Tutek objavio je na Facebooku kako je pokušao u dekanatu doći do informacije o angažiranju zaštitara.

Upit je poslan i s adrese redakcije tportala, no odgovor još nismo dobili. 'Tražio sam ih radni nalog koji su mi odmah pokazali (kao i iskaznicu zaštitara). u nalogu ne piše puno, ali mogu potvrdit da je zaštitarska firma koja je momentalno na filozofskom Sokol Marić, da je nalog koji imaju izdan za period od 1.9.-30.9., i da im se ovlasti reguliraju prema čl. 27 Zakona o privatnoj zaštiti', piše Tutek.


Kaže da prema Zakonu o privatnoj zaštiti, zaštitari moraju na vidnom mjestu imat istaknute iskaznice pri obavljanju posla. 'Naši crnci to nemaju. Pitao sam zašto, rekao mi je čovjek da pri određenim poslovima ne moraju imati', piše Tutek.

Pojašnjava da prema Zakonu za skrivanje iskaznice moraju imati odobrenje policije i to samo u kontekstu tjelesne zaštite, a ne običnog zaštitarskog posla. To su mu i potvrdili, da im se ovlasti u ovom slučaju reguliraju prema čl. 27 Zakona o privatnoj zaštiti, što znači da mogu privremeno ograničiti slobodu kretanja, koristiti vatreno oružje, provjeravati identitete osoba, koristiti tjelesnu snagu…

Podsjetimo, studenti spremaju novi plenum, ogorčeni pokušajem dekana Vlatka Previšića da spriječi svoju smjenu raspuštanjem ogranka Studentskog zbora. Odobrenje je dobio od Senata Sveučilišta pod ravnanjem rektora Damira Borasa. Sve je krenulo u travnju zbog ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.