BIVŠI JOSIPOVIĆEV SAVJETNIK

Dejan Jović: Kolinda će biti najsnažnija osoba u politici

13.01.2015 u 09:24

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović je produkt situacije koju danas živimo. Jako je dobro stavila u fokus svoje kampanje probleme ljudi. Uz to, nije se izdizala iznad ljudi, znala je kada odšutjeti, a kada reagirati na udarac. Ima sve više liderski stil komuniciranja, želi partnersku komunikaciju, istaknula je u uvodu emisije 'Otvoreno' prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Kolinda Grabar-Kitarović postala je prva žena na čelu Hrvatske. U jednoj od najdramatičnijih noći novije hrvatske povijesti konzervativci su se nakon 15 godina vratili na Pantovčak. Planove nove predsjednice, reakcije Vlade i oporbe u studiju 'Otvorenog' s Domagojem Novokmetom komentirali su, osim navedene sugovornice, i prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Igor Zidić i Mate Granić.

Na pitanje koju promjenu očekuje nakon izbora predsjednice, Igor Zidić je naveo kako se promjena vidjela već tijekom kampanje, a vidi se i danas: 'Vidimo pretvaranje jedne stranačke osobe u državničku osobu. Gospodin Josipović je pak pomalo žrtva okolnosti'.

Zidić je najavu odlaska s Pantovčaka ocijenio kao sućutnički potez.

'U ovoj krizi to je sućutnički potez. Pitanje je je li to izvedivo. No intencija je dobra, i inače bi ta rezidencija mogla biti skromnija', rekao je Zidić.

Josipović je od početka kampanje radio distancu od SDP-a, dok je s druge strane drugi model. Je li HDZ dovoljno "obnovljen", kako to navodi Grabar Kitarović, preostaje da pokaže vrijeme, nadovezala se prof. dr. sc. Leinert Novosel.

Smatram da je ovo značajna pobjeda HDZ-a. Izjave predsjednice su danas bolje nego tijekom kampanje, no predsjednik ne napada premijera. Čuli smo što će biti prvi korak predsjednice: nazvat će premijera. Ali što je drugi korak, kad premijer odgovori: 'Nema sjednice Vlade. Ono što nam sada treba je pluralizam, ovo nije situacija kao prije ulaska u EU. Mislim da će predsjednica u iduću godinu dana biti najsnažnija osoba desnog političkog spektra, rekao je, između ostalog', prof. dr. sc. Dejan Jović.

Na pitanje hoće li biti jedan od savjetnika predsjednice, Mate Granić je odgovorio niječno: 'Naši su odnosi strogo prijateljski, ne razmišljam biti savjetnik. Nova predsjednica ima jasnu viziju što učiniti, pokušava zajedništvom riještiti probleme. I ona će ispuniti svoja predizborna obećanja, a djelovat će samostalno, što je uostalom bilo vidljivo i u kampanji. Država je ugrožena gospodarski i socijalno te je potreban konsenzus oko ključnih reformi. A na to Grabar Kitarović poziva'.

Cijelu emisiju 'Otvoreno' pogledajte ovdje.