'NISAM VJERNIK' POZIVA

'Darujte krv s nama dok katolici mole s papom'

01.06.2011 u 20:21

Bionic
Reading

Dok će dio Hrvata u subotu ili uživo ili putem hrvatskih televizija pratiti posjet pape Benedikta XVI, inicijativa 'Nisam vjernik' tijekom posjeta prvog čovjeka Vatikana odlučila se na drugačije dobro djelo. Građane su pozvali na darivanje krvi

Inicijativa 'Nisam vjernik' u svom je priopćenju građane Zagreba pozvala na dobrovoljno darivanje krvi u subotu, točno u podne, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3, a one koji žive u drugim dijelovima Hrvatske pozvali su da krv doniraju u isto vrijeme u svom lokalnom centru za transfuziju. U svom priopćenju inicijativa napominje da nema humanijeg i društveno korisnijeg djela od darivanja krvi.

'Pozivamo sve građane, neovisno o tome jesu li religiozni ili ne, te neovisno o tome podržavaju li ovu inicijativu ili ne (mi ne zatvaramo Petrovu samo za jednu vjersku skupinu ili samo naše istomišljenike), da se odazovu ovom simboličnom pozivu na solidarnost i pridruže nam se u dobrovoljnom darivanju krvi u subotu, 4. lipnja u Petrovoj 3 u 12 sati, ili u bilo kojem drugom transfuzijskom centru u Hrvatskoj. Nije važno da nas dođe puno, već samo dobra volja - pokažimo da čak i skromna djela za život zajednice znače više od velikih riječi. Porezne obveznike ovaj simbolični čin neće stajati ni lipe, a prilično smo uvjereni da neće zahtijevati niti posebnu policijsku zaštitu, varenje šahtova i spuštanje roleta. U slučaju kiše, smijete ponijeti čak i kišobrane', poručuju iz inicijative.

Podsjećaju pritom na znanstveno istraživanje koje je pokazalo da molitva nema nikakav pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

'Iz tog razloga mi u subotu ne molimo za bližnje. Darujemo im krv. Učinkovitije je, a empirijski dokaz toga ne zahtijeva nikakve skupe studije ili zatvaranje čitavih gradskih trgova za pripadnike samo jedne religije', zaključuje inicijativa 'Nisam vjernik'.