ISTUP NA PRAVAŠKOM SKUPU

Đapić odbacio optužbe: Nije to bio govor mržnje, nego borba za istinu

16.03.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik Demoratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić odbacio je u srijedu u Osijeku medijske napise koji su njegov govor na nedavnom općem saboru stranke HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) doveli u kontekst govora mržnje

Na konferenciji za novinare Đapić je rekao kako s indignacijom odbacuje optužbe 'da je njegov govor sadržavao bilo nešto što bi pozivalo na bilo koju vrstu mržnje, ili bi odudaralo od najnormalnijeg demokratskog govora na političkim skupovima', ustvrdivši kako je na tome skupu samo 'jasno definirao teze koje smatra nužnim za okupljanje pravaškog pokreta'.

Pojasnio je kako je na skupu rekao da kod pravaša, bez obzira u kojoj se stranci nalaze, tri stvari ne smiju biti upitne, od kojih je prva obrana baštine dragovoljaca HOS-a, koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju Hrvatske, uključujući i pozdrav 'Za dom spremni'. Smatra kako je taj pozdrav bio ocrnjen i napadan, ali da, ako je u tome pozdravu bilo što bilo dvojbeno, u smislu povezivanja s nekim drugim vremenima, da su ga pripadnici HOS-a 'svojom krvlju i žrtvom oprali i očistili'.

Kao drugu tezu naveo je nužnost provedbe lustracije u Hrvatskoj, što je projekt pravaškog pokreta, dodavši da nijedan pravaš ne može odbijati lustraciju, odnosno 'prošišćenje' hrvatskog društva od posljedica i naslijeđa totalitarnog i komunističkog sustava.

Đapić je kazao kako je treća teza, o kojoj je govorio na tome skupu, 'trajna obveza pravaškog pokreta boriti se protiv tzv. antifašizma u Hrvatskoj'. Ustvrdio je kako se slaže s ocjenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da je antifašizam u Hrvatskoj 'floskula', jer se, kaže Đapić, 'pod tzv. antifašizmom promiču oni koji su se prije 25 godina sakrili u mišje rupe pokušavaju prikriti sve nepravilnosti i zločini koje su se radili pod komunističkom sustavom'.

'Ako je to govor mržnje, ja ga prihvaćam, neka to bude govor mržnje, ali ja bih rekao da je to što sam govorio na tome skupu bila borba za istinu i ono što pravaškom pokretu mora biti zaglavni kamen za budući rad', poručio je Đapić.

Komentirajući prijedlog za imenovanje Tome Medveda novim ministrom branitelja Đapić je kazao kako im Medved, kao osoba, nije sporan, ali nedopustivim smatra ono što se prethodno događalo, za što najodgovornijim smatra premijera Tihomira Oreškovića, koji je pozivom braniteljskim udrugama da predlože svoje kandidate napravio presedan kojeg, kaže, sigurno nije naučio u korporacijama u kojima je prethodno radio.

Odabir ministara uvijek je i jedino politička odluka Vlade koja ne može, na takav način, prepuštati odabir javnosti i raznim udrugama. Podupiremo politku u kojoj će se poštivati Zakon o pravima hrvatskih branitelja, ali je još važnije maknuti politiku udruga iz odabira i kadroviranja u Ministarstvu branitelja, istaknuo je Đapić.