STRAVA U SRBIJI

Danima od gladi umirao na podu stana

05.12.2008 u 10:28

Bionic
Reading

Sklupčan, izgladnio, polugol, težak svega 30 kilograma, ležao je na podu Dragiša Đorđević (56) u trenutku kada je, na poziv susjeda, u njegovu garsonijeru u Kragujevcu u Srbiji ušla policija

Pomislili su da je mrtav i pozvali su mrtvozornika, ali kada je sijevnuo blic fotoaparata, nesretni čovjek pred šokiranim je policajcima i liječnicima podigao glavu.

Policajcu koji je radio uviđaj u tom trenutku se od nevjerice zavrtjelo u glavi. 'Provalili smo vrata. Čovjek je bio kao mrtav. Ležao je na podu i nije se micao. Pozvali smo liječnike, došli su i pred njima smo počeli uviđaj.

U trenutku kada smo počeli da fotografirati mjesto, pridigao je glavu i u potpunom bunilu šapatom prozborio: 'Tko je upalio svjetlo?' Nastala je potpuna panika u stanu. Kolegi policajcu je pozlilo i morali smo mu donijeti vodu da se povrati od šoka', ispričao jedan od svjedoka koji se zatekao u stanu Đorđevića, prenosi beogradski dnevnik Blic.

Liječnici su odmah reagirali i nesretnog Dragišu, za koga su minutu ranije mislili da je mrtav, prevezli u kragujevački Klinički centar. Kako su za Blic naveli u bolnici, Đorđević je u veoma teškom stanju. Više od dva tjedna nije ništa jeo i popio je samo koju kap vode.

Dan kasnije, reporter Blica pronašao je Dragišu u krevetu Kliničkog centra. Na krevetu je ležala gotovo sjena od čovjeka. Priključen na infuziju, Dragiša je samo uspio tiho reći: 'Nisam mogao ustati na noge da kupim hranu. Nisam mogao.'

Kaže da je danima ležao na tlu, sklupčan kraj vrata. Dani su prolazili, minuti su trajali kao sati, a on je bio sve slabiji. Uzimao je samo po koju kap vode. Telefon mu je isključen i nije mogao nikoga pozvati u pomoć. A onda je u jednom trenutku izgubio svijest. 'Nisam mogao platiti račun za telefon. Nemam nikoga', kaže Dragiša dok nepomično leži u bolničkom krevetu, s pogledom u kojem se nada više ne nazire.