BIVŠI PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Danilo Tuerk kandidat za glavnog tajnika UN-a

11.10.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk spominje se u međunarodnim krugovima kao jedan od diplomata koji bi mogao biti kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a budući da mandat sadašnjem tajniku Ban Ki Moonu istječe 2016. godine, navodi u petak ljubljansko Delo

Vodeći slovenski list navodi da se, po riječima slovenskog veleposlanika u UN-u Andreja Logara, Tuerk među diplomatima na East Riveru spominje kao čovjek koji bi mogao biti primjeren kandidat za Ban Ki Moonova nasljednika ako bi odlučio za to. Sam Tuerk izjavio je da sve ovisi o okolnostima budući da su izbori tek 2016. godine i da u sadašnjem trenutku u prvom redu podržava Ban Ki Moona u njegovu zahtjevnom radu.

Delo navodi da akcija lobiranja za kandidate za glavnog tajnika počinje obično tri godine prije samog glasovanja u 15-očlanskom Vijeću sigurnosti te da Tuerk ne bi bio bez izgleda ako bi se odlučio kandidirati.

Danas 61-godišnji Tuerk, profesor međunarodnog prava, 90-ih je godina djelovao u UN-u, najprije kao veleposlanik Slovenije, a onda i kao jedan od pomoćnika nekadašnjeg glavnog tajnika Kofija Annana. Tuerkove izglede, navodi list, povećava činjenica da će sljedeći glavni tajnik UN-a vjerojatno biti izabran iz regije istočne Europe te nepisano pravilo da kandidat ne može biti državljanin jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Tuerk nije želio potvrditi da neformalno već prikuplja potporu za kandidaturu te da je to i bio razlog njegova posjeta UN-u krajem rujna, kad se susreo i s Ban Ki Moonom, kako to tvrdi Delo.