RECEPTI

Današnja brunch preporuka: tartice s tikvicama, a i tunom - ako vam drago

13.04.2011 u 22:46

Bionic
Reading

Današnja brunch preporuka: tartice s tikvicama, a i tunom - ako vam drago

za 4 osobe ili jednu jaako gladnu

za tijesto:

250 g brašna (pola oštro pola glatko)
150 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
prstohvat soli
malo šećera

Razmrvite maslac i pomiješajte ga s brašnom, dodajte jaje i kiselo vrhnje i mijesite dugo i strpljivo. Kod prhkog tijesta je važno da ga spoji toplina vaših ruku, zato ne posustajte i ne dajte se obeshrabriti ako se odmah ne pretvori u jednoličnu, glatku grudu. Kad ga konačno za ili umijesite zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite30 minuta u frižider. Izvadite ga, pustite da se malo zagrije, razvaljajte i razrežite nakvadrate koje ćete smjestiti u kalupe za tartice.
Obložite cijeli kalup tijestom i dno i rubove. Napravite par rupica na dnu vilicom i napunite smjesom.

za punjenje:

1 do 2 manje tikvice
100 g svježeg kozjeg ili kravljeg sira
1 žličica svježeg timijana
1 crveni luk, narezan na tanke kriške
maslinovo ulje
8 cherry rajčica, prepolovljenih

po želji: tuna marinirana u maslinovom ulju - može i iz konzerve
žličica Dijon senfa

Pećnicu zagrijte na 180 C.

Tikvice naribajte, sir narežite na tanje ploške. Na dno tartice složite prvo sir, na njega tikvice, pa luk i na kraju cherry rajčice. Posolite, popaprite, posipajte po vrhu svježi timijan i sve prelijte maslinovim uljem. Postupak ponovite sa svakom tarticom.
Stavite ih u pećnicu i pecite 35 minuta.

Izvadite ih i servirajte s malo svježeg bosiljka, cherry rajčica i feta sira.

Napomena:

Ako ih radite s tunom, ubacite komadiće tune nakon što na dno tartice položili kozji ili kravlji sir, a sve ostalo činite kako slijedi u gore navedenome receptu.
Dobar vam brunch!


Slasno, aromatično, hranjivo, brzo i jednostavno - taman za gricnut između laganog doručka i ozbiljnog ručka