ZELENA LISTA

'Danas su vikali 'ubij pedere', a sutra to mogu biti crnci ili Židovi'

14.06.2011 u 16:59

Bionic
Reading

'Benevolentan odnos vladajućih prema nasilju postoji već godinama. Zahvaljujući tome stvoren je određeni sloj ljudi koji javno i slobodno izražavaju fašizam bilo da su na stadionu, koncertu ili u ovom slučaju na Gay Prideu. Jučer su vikali 'ubij, ubij purgere/tovare', danas 'ubij pedere', a sutra to mogu biti crnci ili Židovi, ili... Bit će kasno kad razbiju prozore i na 'našoj kući'', poručili su iz Zelene liste reagirajući na događanja na Split Prideu

Zelena lista upozorila kako je 'splitski Pride dokazao da Hrvatska, kad su ljudska prava u pitanju, ima zakone samo na papiru, a koji se u stvarnosti najčešće ne primjenjuju i ne poštuju'. Izrazili su i ogorčenje 'obrazloženjima u stilu 'moglo je biti i gore' ili 'dobili su što su tražili' splitskog gradonačelnika ili pojedinih predstavnika Katoličke crkve'. 'Još gore zvuče službene konstatacije predstavnika vlasti, od premijerke do policijskih načelnika, koji jednodušno izražavaju zadovoljstvo trudom policije koja je '...odradila posao najbolje što je mogla, ali građani su bili tako revoltirani da se ništa više nije moglo...'. Da li je to zaista tako? Smatramo da nije', stoji u priopćenju Zelene liste koje potpisuje supredsjednica Vlasta Toth.

Po mišljenju predstavnika Zelene liste 'tzv. revoltirani građani su odavna svima poznati likovi koji slične izgrede rade po stadionima širom Lijepe Naše, ali i Europe, a koji nekim čudom uvijek prođu s tek lakšom prekršajnom prijavom radi remećenja javnog reda i mira, mada uvijek ima i razbijenih glava, i slomljenih ruku, i devastiranih stadiona, tramvaja, autobusa i izloga'.

Zelena lista pita odgovorne 'zašto privedeni izgrednici koji su razbijali glave i smrću prijetili sudionicima splitskog Pridea nisu kazneno prijavljeni za zločin iz mržnje kako to predviđa renovirani kazneni zakon'. 'Zašto je tako 'dobro organizirana policija' uopće dozvolila bliski kontakt protivnika i sudionika Pridea, kad je cijela zemlja znala što se sprema zahvaljujući plakatima mržnje kojim je Split bio oblijepljen danima prije? Zašto policija nije ništa poduzela protiv autora plakata? Zar krv, suzavac, petarde, kamenje, pepeljare uz povike 'ubij, ubij pedere' nisu dovoljna mržnja i razlog da se nekog po toj osnovi konačno i kazni? Koliko još nasilja treba hrvatskoj policiji i odvjetništvu da bi primijenili zakon?' samo su neka od pitanja koje, u ime Zelene liste, postavlja Vlasta Toth.

Na kraju, 'zeleni' tvrde kako su 'u potpunosti u pravu nizozemska veleposlanica i članica EU parlamenta koje su svjedočile Prideu, kad pokazuju veliku sumnjičavost u vezi hrvatskog zatvaranja Poglavlja 23'.