AZTN O NEZAKONITIM POTPORAMA

Danas odluka: Hoće li Dinamo morati vratiti Bandićeve milijune?

19.06.2013 u 06:13

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) danas će se, nakon punih sedam mjeseci obrade predmeta, prvi put službeno oglasiti o prijavi po kojoj je Građanski nogometni klub Dinamo od 2006. do 2012. godine nezakonito primio čak 214 milijuna kuna državnih potpora, odnosno javnog novca iz zagrebačkog proračuna i povezanih tvrtki i institucija

Prva postava Agencije na čelu s predsjednicom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgicom Spevec službeno će 'prezentirati odluke iz područja državnih potpora u sportu', no posve je sigurno da će glavna tema biti upravo Dinamo. AZTN će o ovom slučaju progovoriti doslovno u posljednji trenutak, jer ulaskom u Europsku uniju nadzor nad segmentom državnih potpora preuzima Europska komisija. Moguće su sve varijante: potpuno ili djelomično usvajanje prijave protiv Dinama, njeno odbacivanje, ali i obustava postupka u Hrvatskoj zbog ulaska u EU.

Zagrebački klub Agenciji je prijavilo devet malih dioničara splitskog Hajduka, i to mjesec dana nakon što je upravo AZTN odlučivao je li jamstvo Grada Splita za Hajdukov kredit od 30 milijuna kuna dozvoljena potpora. Olgica Spevec tih dana izjavila je da 'ono što vrijedi za škverove, vrijedi i za Hajduk ili Dinamo', a upitana zašto se već nije pozabavila Mamićevim klubom odgovorila je da ga 'nitko nije prijavio'.

Splićani su hitro reagirali i u nekoliko tjedana sastavili opsežnu prijavu potkrijepljenu s čak 250 stranica različitih dokumenata, iz koje je proizlazilo da je Dinamo iz zagrebačkog proračuna, kao i od Zagrebačkog holdinga te Turističke zajednice, u samo šest godina primio točno 214.714.780,73 kuna. Budući da se radi o javnom novcu, sve se to smatra državnim potporama, pa je od AZTN-a zatraženo da ispita jesu li dopuštene. Agencija se na samom početku postupka izjasnila tek da je započela s radom na ovom predmetu, te da nikakvu ulogu ne igra činjenica da je Dinamo formalno udruga građana - po zakonu se smatra poduzetnikom jer sudjeluje u tržišnom natjecanju.

Usvoji li se barem djelomično zahtjev Splićana, Mamićev klub morao bi vratiti sve nezakonito primljene potpore, i to s kamatama.

U međuvremenu je AZTN upozorio Ministarstvo sporta da hitno treba izmijeniti Zakon o sportu i regulirati način financiranja profesionalnih klubova, budući da po propisima o tržišnom natjecanju nije dozvoljeno njihovo financiranje javnim sredstvima. Ministarstvo je to nedavno i učinilo, i to na prilično originalan način: u zakon su ugradili odredbu po kojoj se sport može financirati javnim novcem 'ako je to sukladno propisima koji uređuju državne potpore'. Drugim riječima, u zakon je ugrađena odredba po kojoj se zakon mora poštivati.

Današnje pojavljivanje pred novinarima bit će prilika Olgici Spevec da konačno objasni i zašto AZTN godinama nije reagirao na naznake nezakonitog ponašanja u hrvatskom nogometu: naime, dok je Dinamo u posljednjih šest godina primao gotovo 40 milijuna kuna novca poreznih obveznika i dijelom i zbog toga toga ostvario potpunu dominaciju, Hajduk nije primio ni jednu kunu, dok su svi ostali hrvatski klubovi dobili tek promile od tog iznosa.

Zaštita tržišnog natjecanja, što po njenoj vlastitoj tvrdnji nogomet doista jest, temeljna je zadaća AZTN-a.