POSLJEDNJI MOHIKANAC

Dan Berlusconijeva odlaska

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 12.11.2011 11:41
  • Objavljeno 12.11.2011 u 10:46
Berlusconi

Berlusconi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši i vjerojatno budući ruski predsjednik, sadašnji premijer, Vladimir Putin za Berlusconija je kazao kako je 'jedan od najvećih europskih političara, posljednji Mohikanac politike'

Kao čovjeka koji 'stoji iza najopasnije ekonomije na svijetu', Berlusconija je okarakterizirao tjednik Time, koji će biti na kioscima 21. studenoga, sa slikom dosadašnjeg talijanskog premijera na naslovnoj stranici. Sva svjetska zapadna glasila su uvijek bila protiv Berlusconija. Tjednik Economist je uoči talijanskih parlamentarnih izbora 2008. pozivao Talijane da ne glasuju za Berlusconija, jer je on opasan čovjek. Talijani su ga ipak izabrali i Berlusconi, koji se hvalio svojim uspješnim poduzetništvom, odveo je talijansku financijsku i ekonomsku situaciju do ruba propasti.

Koliko je Berlusconi omražen među zapadnoeuropskim političarima, vidi se i na osnovi njihova držanja ovih dana kada su mu svi okretali leđa tijekom sastanka na vrhu G20 početkom studenoga u Cannesu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy telefonski je, u petak uvečer, razgovarao s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Francuski list Le Monde danas piše kako je Sarkozy najavio Napolitanu kako će zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel doći u Rim, čim premijer postatane Mario Monti. Merkel i Sarkozy, koji su u Cannesu bježali od Berlusconija, a u Bruxellesu se na zajedničkoj konferenciji za novinare podrugljivo podsmjehivali na račun talijanskog premijera, doći će u Italiju kada Berlusconija neće biti.

Berlusconi odlazi iz palače Chigi, sjedišta vlade, u Rim dolaze Sarkozy i Merkel. No Napolitanu, koji je maestralno rješavao izlazak iz talijanske političke krize izazvane Berlusconijevim tvrdoglavim držanjem prema ekonomskoj krizi, stižu telefonske poruke najvažnijih svjetskih čelnika. Telefonirao mu je američki predsjednik Barack Obama, njemački predsjednik Christian Wulff te Sarkozy, a sinoć ga je u Rimu posjetio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Berlusconi koji je svima htio biti simpatičan, koji je šefovima država i vlada pričao viceve, postao je najantipatičnija osoba na svijetu. Da, cijeni ga jedino Putin, ali i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Berlusconi je tijekom posjeta Bjelorusiji izjavio kako su on i Lukašenko predsjednici s najviše dobivenih glasova na izborima u Europi. Na tu izjavu su se zgrozili i Talijani koji su dali svoj glas Berlusconiju.

Glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, izjavila je kako 'jako cijeni Marija Montija', kojeg dobro poznaje te kako se nada da će on ubrzo postati premijer čime će se financijskim tržištima 'dati znak jasne vjerodostojnosti političkih institucija, a što je temeljnim stabilizacijskim elementom'. Berlusconi je pao jer nije vjerodostojan. Ne samo zato što previše priča viceve, nego i zato što je samo pričao viceve, a nije provodio stabilizacijske mjere. Vicevi su ga došli glave. Zapravo on ima neizmjernu potrebu da ga se voli, da ga svi obožavaju. U želji da se nikome ne zamjeri, nije htio donositi mjere kojima bi smanjio nekima privilegije, a koji bi ga onda mrzili. Tako nije ništa pokrenuo. Bio je zaokupljen sam sobom, a držao je kako ga i tužitelji i suci mrze, pa zato pokreću procese protiv njega, a ne zato što je eventualno počinio neko kazneno djelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi