DAO MANDAT NA RASPOLAGANJE

Krstičević podnio ostavku; Grabar-Kitarović: To je apsolutno neprihvatljivo!

tportal
Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić
Ministar obrane Damir Krstičević dao je mandat na raspolaganje nakon žestokih kritika, od kojih je posljednja ona predsjednice Republike koja je rekla da je vojska prekasno stigla u pomoć vatrogascima

Kako doznaje Jutarnji list, Krstičević je dao mandat na raspolaganje. 'Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagirale na požar', kazao je ministar obrane Damir Krstičević povodom kritika da je zakazao sustav.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te ne prihvaća njegovu ponudu ostavke.

'Jako sam iznenađena time da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren, već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali vojsku u pomoć iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao', kazala je za Jutarnji list.

Vijest je stigla samo sat vremena nakon kritike predsjednice RH da je vojska prekasno krenula u akciju.

Podsjetimo, Krstičević je još jučer stigao u Split te se uputio na najugroženije točke. Iako se sa slanjem vojske oklijevalo do jučer poslijepodne, pomoć u gašenju pružilo je više od 200 vojnika.

Krstičević je jutros sudjelovao na sastanku kriznog stožera uz bok premijeru Plenkoviću. 

'Došli smo među prvima. Znate kakav je sustav. Sustav je takav da reagiramo kad nas se pozove. Ne mogu utjecati na to kada će taj lokalni zapovjednik donijeti tu odluku', kazao je Krstičević.

  • +3
Sastanak kriznog stožera u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

U Zakonu o obrani spominje se kada i u kojim slučajevima vojska sudjeluje u obrani od požara:

1) Oružane snage mogu se koristiti kao pomoć u protupožarnoj zaštiti i traganju i spašavanju ako tijela nadležna za protupožarnu zaštitu odnosno tijela nadležna za traganje i spašavanje ne raspolažu odgovarajućim snagama i sposobnostima, kao i za prijevoz unesrećenih ili oboljelih. 

2) Oružane snage kao pomoć u protupožarnoj zaštiti koriste se u skladu s godišnjim planom koji donosi Vlada. 

3) Oružane snage kao pomoć u traganju i spašavanju koriste se na temelju zahtjeva središnjeg tijela državne uprave nadležnog za zaštitu i spašavanje.

Događaje uživo možete pratiti na tportalu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal