grad u gradu

Dalija Orešković traži da Bandić odustane od 'Zagrebačkog Manhattana'

21.03.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Predsjednica Starta Dalija Orešković u četvrtak je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zatražila da odustane od projekta 'Grad u gradu', odnosno 'Zagrebačkog Manhattana' za koji kaže da je megalomanski i netransparentan, a osmišljen po uzoru na projekt 'Beograd na vodi' Aleksandra Vučića

Zagreb ulazi u još jednu potpuno netransparentnu investicijsku avanturu tešku desetke milijardi kuna, koja može ostaviti nesagledive posljedice, navodi Orešković u otvorenom pismu zagrebačkom gradonačelniku nakon analize projekta 'Grad u gradu', koji bi uskoro trebao krenuti u realizaciju.

Umjesto da se ugleda u gradonačelnike europskih metropola koji razvojne planove temelje na master planovima, a za projekte raspisuju međunarodne javne natječaje, Bandić se ugledao na projekt srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića 'Beograd na vodi', koji je tamošnja stručna javnost ocijenila štetnim za Beograd, a provodi ga isti investitor koji je izabran i u Zagrebu, navodi predsjednica Starta.

Plan obnove 1,1 milijuna četvornih metara u Novom Zagrebu megalomanski je projekt koji je gradonačelnik podvukao pod natječaj koji je trajao svega petnaest dana, ističe Orešković i od gradonačelnika traži da zaustavi sve pregovore s privilegiranim investitorom i poništi rezultate natječaja, provedenog bez prethodnog sudjelovanja javnosti.

Proziva ga i za 'svojevrsnu balkanizaciju' javnih politika, premreženu sumnjivim i netransparentnim procedurama, koje mu osiguravaju opstanak na čelu Zagreba.

'Javnim novcem i sumnjivim projektima poput ovoga gradite mit o svojoj nedodirljivosti na čelu glavnog grada naše zemlje iako ste, vjerujem, i sami svjesni da je Vaša politička pozicija jaka onoliko koliko je krhko hrvatsko pravosuđe', navodi Orešković u pismu.

Od Bandića traži da poništi rezultate provedenog natječaja pod nazivom 'Grad u gradu', da pokrene javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, koje uključuje stručnjake, akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, civilno društvo i građane.

Nakon završenog javnog savjetovanja trebalo bi, smatra Orešković, raspisati međunarodni javni natječaj za izradu master plana ciljanog područja u Novom Zagrebu.