RUČNA KOČNICA

Dalija Orešković spustila predsjednici: Mogla bih svašta reći...

27.10.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla kako Dalija Orešković vodi osobni rat protiv nje predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa poručila joj je kako će se zasad suzdržati od komentara 'iako bi joj mogla svašta reći' te da mora 'podići ručnu kočnicu' s obzirom na to da bi se uskoro pred Povjerenstvom mogla naći još dva slučaja mogućeg sukoba interesa predsjednice RH

'Ne mogu i ne želim komentirati tu izjavu predsjednice, iako za komentar postoji golem interes javnosti i mogla bih štošta reći, no moram podignuti ručnu kočnicu jer bi do kraja mandata, za tri mjeseca, još dva predmeta mogućeg sukoba interesa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović mogla doći na sjednicu Povjerenstva', rekla je za Slobodnu Dalmaciju Dalija Orešković.

Dodala je kako će se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, 'bude li potrebno', javno očitovati o izjavi predsjednice RH.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Važno je istaknuti da je Povjerenstvo kolektivno tijelo te kao takvo donosi odluke. Prema tome, ničiji glas, pa ni predsjednice tog povjerenstva, nema jaču snagu od glasova ostalih članova. Posljednja izjava predsjednice Republike nije stvar diskreditacije mene kao osobe, nego pokušaj diskreditacije jedne institucije - Povjerenstva - u režiji druge institucije – predsjednice Republike', rekla je Dalija Orešković za Slobodnu Dalmaciju.

Reakcija je to na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u srijedu komentirala moguću obnovu postupka o tome je li joj Zdravko Mamić organizirao rođendansku proslavu i je li se pritom našla u sukobu interesa.

'Gospođa Orešković bi se trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene', rekla je predsjednica.

Predsjednica RH već je jednom javno napala Daliju Orešković poručivši joj da Povjerenstvo ne bi smjelo biti 'Veliki brat'. U to vrijeme Povjerenstvo se bavilo uvjetima pod kojim je Kolinda Grabar Kitarović upisala doktorski studij na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Između ostalog postavilo se i pitanje tko je i s kojeg računa platio doktorski studij predsjednice RH.

Drugi slučaj potencijalnog sukoba koji bi se uskoro mogao ponovno naći pred Povjerenstvom tiče se putovanja predsjednice u SAD.

Naime javnost još uvijek čeka odgovor o svim okolnostima i troškovima boravka predsjednice RH u SAD-u prošle zime, jer je ona poručila kako je njezino putovanje proglašeno državnom tajnom.