dan nakon objave prepiske

Dalić: Sve smo bliže nagodbi, a fragmenti objavljene komunikacije hrana su za najniže strasti

10.05.2018 u 20:00

Bionic
Reading

Dan nakon što je u javnost procurila prepiska ministrica gospodarstva s konzultantima i odvjetničkim kućama vezano za Agrokor, Martina Dalić je u razgovoru za portal novac.hr pojasnila kako je povjerljiva e-mail korespodencija postala javna, a objasnila je i zašto nije formirala posebnu državnu stručnu skupinu za rješavanje pitanja Agrokora

Na upit kako je povjerljiva korespodencija završila u javnosti i ima li ideju tko bi mogao stajati iza objave, ministrica Dalić je kazala kako već mjesecima u svemu što se događa oko Agrokora nema slučajnosti.

'Kod postizanja okvirne nagodbe najavili smo da će se pritisak pojačavati. Dva su događaja aktivirala sadašnju salvu napada: odluka o izručenju Todorića, u kojoj je sutkinja odbacila tezu o političkom progonu, te odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istaknuo i da bi nečinjenjem nastala protuustavna situacija. Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički kaos. Ne znam kako su mailovi završili u javnosti i nije moj posao da se time bavim. Ono što je važno jest to da u tim mailovima sadržajno nema ništa novo u odnosu na ono što sam dosad puno puta objašnjavala. Ti fragmenti objavljene komunikacije su hrana za najniže strasti, pogotovo kada ih se čita izvan konteksta vremena i političkih odnosa unutar tadašnje koalicije i bez poznavanja načina na koji su, političkim dogovorom tadašnjih koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, odabrani stručnjaci koji su završili u toj mailing grupi', kazala je Dalić za portal novac.hr.

Na pitanje ima li i nadalje povjerenje premijera Andreja Plenkovića zbog pritiska dijela medija i oporbenih političara, ministrica gospodarstva je ponovila kako u prepisci 'nema ništa novoga u odnosu na teme o kojima se razgovaralo i na saborskom Odboru za gospodarstvo i u sabornici prilikom propalog pokušaja mojeg opoziva' te je dodala kako je predsjednik Vlade o tome sve vrlo jasno rekao.

>>> Najmoćnija i najomraženija: Tko je Martina Dalić

Upitana zašto nije formirala posebnu državnu stručnu skupinu za rješavanje pitanja Agrokora, već se funkcioniralo kroz neformalnu skupinu stručnjaka koji su bili politički preporučeni iz Mosta, Dalić je naglasila kako je kao odgovorna osoba u trenucima jasnih znakova potpunog kolapsa Agrokora činila sve da niti jednim potezom ne bi dodatno pogoršala situaciju.

  • +2
Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber pred Odborom za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U tih par mjeseci od prvih znakova ozbiljne krize nebrojeno smo puta javno pozvali bivšu upravu Agrokora da nađu rješenje za probleme u koje su doveli kompaniju u dogovoru sa svojim vjerovnicima. Istovremeno, i samo jedna medijska naznaka da se nešto događa u Vladi, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg sloma Agrokora, mogla je značiti momentalnu blokadu cijelog sustava. A u tom trenutku nismo imali spreman pojas za spašavanje i trebalo nam je nešto vremena da pronađemo najbolje rješenje i način kako se nositi s potencijalnom katastrofom takvih razmjera. Most je tada izričito tražio, a mi smo se složili i vjerujem i danas da je to bio ispravan put, da nezavisni stručnjaci analiziraju situaciju i predlože rješenja. Na kraju je zaključak bio da se ide u izmjenu zakonodavnog okvira. S nezavisnim stručnjacima se počelo, no u pisanje zakona su se uključili i stručnjaci iz dva ministarstva i Ureda za zakonodavstvo, a konzultirani su pritom brojni ljudi koji su imali nešto reći, a ne samo isključivo ovi čija se imena opetovano javno ističu', izjavila je Dalić.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica je dodala kako su oba koalicijska partnera bila informirana o konzultacijama, dodajući kako joj je 'žao što je situacija bila takva da nije bilo vremena za javnu raspravu i višemjesečnu proceduru'.

'To nije bila niti moja, niti premijerova, niti ičija osobna odluka, brzinu je zahtijevala situacija. Za razliku od sadašnje situacije kada se moram opravdavati jer sam radila svoj posao, tada sam, kao što se i sami možete sjetiti, bila pod pritiskom teze da Vlada ništa ne radi, a stanje u Agrokoru se pogoršava', zaključila je ministrica gospodarstva.