OVOG PUTA ZA 6 POSTO

Daj što daš: Bandić četvrti put pokušava srezati plaće čelnim ljudima gradske uprave

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 11.06.2018 15:34
  • Objavljeno 11.06.2018 u 15:20
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za sljedeću je sjednicu Skupštine Grada opet poslao prijedlog da se smanje plaće gradskim pročelnicima, njegovim posebnim višim savjetnicima i višim savjetnicima predsjednika Gradske skupštine. Riječ o smanjenju od 4,19 do šest posto za 56 ljudi. Predložio je i smanjenje naknada zastupnicima za rad u Skupštini i odborima za pet posto

Milan Bandić već je tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci pokušao smanjiti plaće svojim pročelnicima i savjetnicima, ali svaki put je naišao na zid ispred Skupštine. Prvi put je u siječnju predlagao smanjenje plaća pročelnicima za 10 posto, u veljači je prijedlog bio 8,5 posto, a u ožujku sedam posto. Međutim potporu za prijedlog nije našao ni kod oporbe, ali ni kod koalicijskih partnera iz HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

Svi oni su tvrdili da se radi o kozmetici i populizmu koji neće riješiti ključne zagrebačke probleme.

S druge pak strane, Bandić je najavio da od svojih prijedloga neće odustati jer on 'je uvijek bio solidaran s građanima koji nemaju'.

Uz smanjenje plaća pročelnicima, na dnevni red stavljena je točka o rezanju naknada zastupnicima u Skupštini. Oni sada po sjednici dobivaju 1200 i 1300 kuna, a oni koji su u odborima znaju mjesečno ubrati i po nekoliko tisuća kuna.

  • +3

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Smanjenjem plaća pročelnicima Grad bi godišnje uštedio oko 1,2 milijuna kuna, dok bi godišnja ušteda na naknadama u Skupštini iznosila do sto tisuća kuna.

Zastupnik Tomislav Stojak (HNS) podsjeća na to da je još prije pet godina predlagao da se naknade zastupnicima prepolove za pedeset posto, pa kad to nije prošlo, predlagao je da nešto kasnije padnu za 20 posto.

Tomislav Stojak: Nemam ništa protiv toga da se naknade smanje, ali mislim da to vladajući neće izglasati

Tomislav Stojak: Nemam ništa protiv toga da se naknade smanje, ali mislim da to vladajući neće izglasati

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

'Tada je to odbijeno od vladajuće Bandićeve većine. Nemam ništa protiv toga da se smanje naknade, ali mislim da to vladajući neće izglasati. Osim naknada zastupnicima, treba smanjiti visinu naknada za rad u mjesnim odborima i u vijećima gradskih četvrti. Zastupnici tamo u prosjeku zarađuju više nego zastupnici u Skupštini', ustvrdio je Stojak.

  • +26
  • +23

Zagrebačka Gradska skupština

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!