LIJEPA NAŠA KORUMPIRANA

Daimler u Hrvatskoj ostavio 4,7 mil. eura mita!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2010 08:21
  • Objavljeno 02.04.2010 u 07:56
MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

Izvor: tportal.hr / Autor: arhivski foto

Njemački automobilski div Daimler AG u četvrtak je, na temelju sporazuma o priznanju krivnje s tužiteljstvom, pred saveznim sudom u Washingtonu kažnjen na isplatu 185 milijuna dolara (oko 138 milijuna eura) zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, kod dobivanja poslova

Daimler AG je od 2004. bio pod kaznenom i civilnom istragom američkih vlasti zbog kršenja zakona o inozemnoj korupcijskoj praksi.

'Sud prihvaća nagodbu. Smatram da je to pravično rješenje', rekao je sudac Okružnog suda u Washingtonu Richard Leon nakon dvosatne rasprave u kojoj su razmotreni svi elementi nagodbe i u glavnim crtama izneseni nalazi tužiteljstva, čiju je točnost izrijekom potvrđivao predstavnik Daimlera Gero Hermann.

Prema postignutoj nagodbi, Hermann je 'uz odobrenje uprave' priznao krivnju u ime dvije podružnice Daimlera - Daimler Rusija, za podmićivanje ruskih dužnosnika s oko tri milijuna eura i 'Daimler Export and trade finance GmbH' (ETF), za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. godine s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP Hrvatske, vrijedan 85 milijuna eura.

'Sud je utvrdio da su obje podružnice dobrovoljno ušle u nagodbu i da su svjesne najviše propisane kazne', rekao je sudac Leon, pitajući Hermanna priznaje li krivnju.

'Da, časni sude', odgovorio je predstavnik Daimlera.

Sudac je na temelju nagodbe izrekao i presudu i to da je podružnica Daimler Rusija dužna isplatiti 27, 260.000 dolara novčane kazne i odštete, a podružnica ETF za podmićivanje u Hrvatskoj 29.120.000 dolara u roku od 10 dana od izricanja presude.

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura.

Daimler ukupno treba isplatiti 93,6 milijuna dolara novčane kazne za kaznenu istragu ministarstva pravosuđa i 91,4 milijuna odštete za civilnu istragu Komisije za burze i vrijednosnice (SEC), u roku od 10 dana.

Tvrtka-majka Daimler AG postigla je s ministarstvom pravosuđa sporazum o prekidu istrage na dvije godine i o trogodišnjem neovisnom nadzoru nad njezinim sustavom interne kontrole i antikorupcijskim programima, koji će provoditi bivši direktor FBI, Louis Freeh.

Sudac Leon zatražio je da Freeh svakih šest mjeseci izvještava sud o poštivanju sporazuma.

Glasnogovornik Daimler AG-a za Sjevernu Ameriku, Han Tjan, nakon saslušanja je dao kratku izjavu za novinare u kojoj je istakao da je 'Daimler jako zadovoljan nagodbom koju je postigao s američkim vlastima'.

Na pitanje koji je rang hrvatskih vladinih dužnosnika bio uključen u primanje mita od Daimlera, odbio je odgovoriti, upućujući na dokumente suda.

U dokumentima suda se navodi samo općenita odrednica 'hrvatski vladini dužnosnici', bez ranga ili imena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi