OSIGURANJE SPRIJEČILO INCIDENT

Dačiću na maratonu poručili: 'Izdao si Kosovo!'

21.04.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Start glavne utrke Beogradskog maratona, koji su u nedjelju u središtu grada zajednički oglasili američki atletičar Carl Lewis, šef delegacije EU-a u Beogradu Vincent Degert i srbijanski premijer Ivica Dačić, obilježio je incident kad su se iz publike čuli povici 'Izdali ste Srbiju' i 'Ne damo Kosovo', a s jedne zgrade u središtu grada spušten je transparent 'Izdao si Kosovo'

Većina u publici nije htjela politizaciju sportskog događaja i uzvratila je uzvikujući 'Maraton, maraton!', a policija je brzo reagirala i transparent je uklonjen.

Nekoliko desetaka građana iskoristilo je nazočnost premijera Ivice Dačića otvorenju Beogradskog maratona da se usprotivi sporazumu koji je u petak u Bruxellesu Dačić parafirao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem

Prema navodima reportera Blica s mjesta događaja, jedan muškarac dobacio je Dačiću: 'Spavaš li mirno?' i pokušao mu prići, ali ga je osiguranje srbijanskog premijera spriječilo.

'Volim što ste došli ovdje. Biste li više voljeli da ih protjeraju (Srbe sa Kosova), pa da onda plačemo', rekao je Dačić i zatražio od policajaca iz osiguranja da ne diraju mladiće koji su prosvjedovali.


'Na maraton sam došao na zamolbu (bivšeg košarkaškog reprezentativca) Saše Đorđevića, kako bi ga otvoro, iako su u žiži bitna i stresna politička događanja. Iako mi prijete, došao sam prošetati gradom, pred 20.000 ljudi. Ovoga je bilo i bit će. Važno je da narod nije reagirao na to i da su skandirali maratonu. Ovo nije mjesto za političke prijepore, nego sportski događaj', izjavio je Ivica Dačić za Blic nakon incidenta na otvorenju Beogradskog maratona.

Beograd je 26. put domaćin svjetskim maratoncima, a promotor Beogradskog maratona je najtrofejniji američki američki atletičar Carl Lewis koji je sa šefom delegacije EU-a u Beogradu Vincentom Degertom, srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i legendom srpske i jugoslavenske košarke Sašom Đorđevićem i otvorio ovo natjecanje u kojem, kako su najavili organizatori, sudjeluje 2.600 maratonaca iz cijelog svijeta.