ruska invazija na ukrajinu

Dačić: Pogrešno je narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države; ne podržavam uvođenje sankcija Rusiji

24.02.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u petak da Beograd smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, ali da ne podržava uvođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, u danu kad je i u srbijanskoj prijestolnici obilježena obljetnica početka ruske invazije na Ukrajinu

Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta smo zastupali kada se radilo o Ukrajini, Španjolskoj, Cipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo vrijedi i što se tiče Kosova, rekao je Dačić novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, javila je agencija FoNet.

Dačić je izjavio da predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak očekuje u Bruxellesu "strašno težak dan", zbog razgovora o Kosovu.

Građani i političari u Srbiji nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze Vučić i Beograd, rekao je Dačić.

On je naveo kako je Vučić međunarodnim dužnosnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova, niti prijem Prištine u Ujedinjene narode.

Zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu nije tema o kojoj će se ponovo pregovarati, već se ona treba formirati na osnovu Briselskog sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti ne spominje ZSO, ali njeno stvaranje mora prethoditi svakom dogovoru, izjavio je Dačić, uoči sastanka u Bruxellesu na kojem EU od Beograda i Prištine očekuje prihvaćanje sporazuma o Kosovu.

Dijalog Srbije i Kosova je u ključnoj fazi i „na prekretnici“, a EU očekuje da će Beograd i Priština prihvatiti europski plan za rješavanje kosovskog pitanja, poruke su visokih europskih dužnosnika Beogradu i Prištini upućene ranije uoči sastanka na vrhu u Bruxellesu 27. veljače.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti su, unatoč protivljenju nekim dijelovima i hodogramu ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji je EU preuzela kao svoj, potvrdili sudjelovanje u novom krugu dijaloga.