KOTROMANOVIĆ ODBRUSIO DAČIĆU

'Da ste vrijednosti mira spoznali prije, spasili biste desetke tisuća nevinih žrtava'

09.01.2016 u 10:10

Bionic
Reading

'Nemate razloga biti nervozni', izjava je tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića koja je danas digla na noge srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića. Srbijanski šef diplomacije hrvatskog je ministra prozvao zbog 'skandalozne' i 'ratnohuškačke' izjave, a u večernjim satima stigao je i odgovor Kotromanovića

Podsjetimo, najnovije trzavice između Hrvatske i Srbije započele su zbog namjere Hrvatske da nabavi balističke rakete.

Tako je jučer srbijanski premijer Aleksandar Vučić zamolio Amerikance da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje, a danas je stigao i odgovor tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića, koji je Vučiću poručio 'da nema razloga za nervozu'. Na izjavu hrvatskog ministra žestoko je reagirao srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, a ubrzo je stigao i Kotromanovićev odgovor, koji prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Dačiću,

Iznimno mi je drago da ste vi i vaš premijer shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili živimo već dugi niz godina.

Ipak, žao mi je što te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je 4 ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije.

Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije.

Hrvatska, kao članica NATO-a ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane i ispunjavati NATO ciljeve sposobnosti za koje se taj Savez zalaže.

Upravo vašu izjavu kako, da citiram, 'Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i obrambene mjere' smatram skandaloznom. Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu - ulaganje u vlastitu sigurnost.

Poštovani gospodine Dačiću, naglašavam još jednom, nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost. Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi.'