NE OTKRIVA SLJEDEĆE POTEZE

Cvitan zakopčan o slučaju Todorić: Kontaktirali smo s tijelima Velike Britanije, budite bez brige

09.11.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Dok Ivica Todorić u miru čeka sljedeće ročište koje je zakazano za proljeće sljedeće godine, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ne sjedi mirno. Već je povukao neke poteze no novinarima ih nije želio otkriti

Cvitan je u Saboru sudjelovao na prvoj konstituirajućoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a nakon toga se na pitanje novinara osvrnuo i na rad Uskoka.

'Zadovoljan sam ja kako se radi, naravno da sam zadovoljan, tu su ostvareni najviši standardi u Europi, međutim pitanje je kapaciteta i funkcioniranja cijelog sustava da se može dati pozitivna ocjena. Ima puno prostora za napredak', kazao je Cvitan.

Komentirao je i slučaj Todorić. Upitan što će DORH napraviti prestanu li u slučaju Todorić vrijediti razlozi za istražni zatvor prije sljedećeg ročišta u Londonu, Cvitan nije puno otkrivao: 'To ćete čuti. Uopće ne bih komentirao slučaj koji je u tijeku. Jučer sam kazao, moramo štititi elementarna ljudska prava, a na ovaj način to ne činimo.'

Mnoge je začudilo što je todoriću sljedeće ročište zakazano za travanj, iako europski uhidbeni nalog mora biti riješen u maksimalno 90 dana. Cvitan kaže da je o tome pitanju komunicirao s kolegama u Velikoj Britaniji, no što su mu rekli nije otkrivao. 'Imali smo komunikaciju s nadležnim tijelima. Budite bez brige, radi se sve po zakonu', kazao je Cvitan.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje što bi značilo za Hrvatsku kada bi Velika Britanija prihvatila Todorićeve argumente o političkom progonu, Cvitan je rekao: 'To je hipotetsko pitanje i ne mogu na to odgovarati, a politički progon nije sigurno'.