UPADANJE U ŠKOLE

Cvitan: DORH provodi izvide u slučaju Pernar

31.01.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Nakon što je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić obavijestila DORH o upadanju u škole od strane Ivana Pernara, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima je u Saboru potvrdio da se izvidi provode

'Nadležno državno odvjetništvo postupa i po prijavama pravobraniteljice i svim informacijama koje su došle do nas, a izvidi se provode u suradnji s policijom ', potvrdio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Kazao je da ne može govoriti radi li se u tom slučaju o elementima kaznenog ili prekršajnog djela, no da odluku DORH-a očekuje u jednom kraćem roku.

Podsjetimo, ovaj vikend u javnosti se oglasila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pozvavši na zaštitu škola od političkog iskorištavanja djece. Pritom je navela ulaske zastupnika Živog zida Ivana Pernara u srednje škole gdje mimo zakona razgovara i fotografira se s učenicima i fotografije objavljuje na Facebooku, pozivajući ih da pobjegnu s nastave i posjete ga u Saboru.

’Zgrožena sam takvim ponašanjem jednoga zastupnika Hrvatskoga sabora, kojega na poštivanje pravnog poretka Republike Hrvatske obvezuje i prisega dana u Saboru. Nitko, pa ni saborski zastupnici, ne smije neovlašteno ulaziti u škole i ometati školski rad. Najoštrije osuđujem takve postupke te upozoravam na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga 'političkog' djelovanja pojedinaca, koji ne prežu ni od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu, iskorištavanje djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve’, poručila je pravobraniteljica, koja je o incidentima obavijestila i Državno odvjetništvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

Samo dan nakon priopćenja, u nedjelju, Pernar je sa skupinom učenika pokušao ući i u Sabor, no ulazak mu nije dozvoljen.

'Ulaz okupljenim srednjoškolcima, pak, nije omogućen iz nekoliko razloga: posjete skupina građana, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i stranih državljana potrebno je unaprijed najaviti nadležnoj Službi za građane, koja je zadužena za koordinaciju termina dolaska, organizacije razgledavanja zgrade Sabora uz stručno vodstvo, praćenja rada plenarne sjednice s posjetiteljske galerije u Sabornici i sl. Posjeti se organiziraju isključivo radnim danom, izuzev u slučajevima najavljenog Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora kada se organizira tijekom vikenda. Posjeti skupina (malodobnih) učenika organiziraju se isključivo u koordinaciji sa školama koje ti učenici pohađaju i u pratnji ovlaštenih djelatnika škole koji unaprijed dostavljaju popise imena i prezimena učenika te imena i prezimena nastavnika', navodi se u priopćenju iz Sabora.