NOVAC NIJE PROBLEM

Čudo na Pantovčaku: Zapošljavaju, a troškovi isti

01.09.2017 u 22:28

Bionic
Reading

Odluka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o imenovanju Ivane Crnić glasnogovornicom na Pantovčaku, kao i odluka o razrješenju Luke Đurića s navedene dužnosti te njegovo imenovanje na dužnost predsjedničina savjetnika za nove medije i društvene mreže, stupila je danas na snagu. Iako je riječ o novom radnom mjestu, Ured predsjednice tvrdi da troškovi, u odnosu na planirane, nisu povećani

Povodom unapređenja sad već bivšeg glasnogovornika Luke Đurića na novo dužnosničko radno mjesto, koje za sobom povlači i mjesečnu neto plaću u rasponu od 15.241 do 17.933 kune - sudeći po imovinskim karticama ostalih dužnosnika među savjetnicima u Uredu predsjednice - može se očekivati da će se time povećati i troškovi Ureda predsjednice. No tomu, čini se, nije tako. 

'Imenovanje Luke Đurića savjetnikom predsjednice Republike Hrvatske planirano je te se time neće povećati troškovi u odnosu na Financijski plan Ureda za 2017. godinu', odgovorila je Suzana Rebselj iz Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednice na pitanje tportala je li posljednjim kadrovskim promjenama otvoreno novo dužnosničko radno mjesto i hoće li se time povećati troškovi u odnosu na Financijski plan Ureda za 2017. godinu.

Po novome, u Uredu predsjednice zaposleno je sedam savjetnika i šest posebnih savjetnika koji nemaju dužnosnički status i nisu na plaći na Pantovčaku. To, međutim, ne znači nužno da oni svoje savjetničke usluge predsjednici ne naplaćuju. 

Naime, na pitanje primaju li posebni savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za svoj posao plaću ili naknadu u Uredu predsjednice, ili pak predsjednicu savjetuju besplatno, odgovor je sljedeći: 'Posebni savjetnici predsjednice za svoj posao ne primaju plaću.'

U iščekivanju odgovora na ponovljeno pitanje u dijelu koji se odnosi na naknade podsjetimo da se one dogovaraju individualno, pa tako neki posebni savjetnici ne traže novac, a drugi itekako naplaćuju savjetnički angažman.

  • +64
Prijem na Pantovčaku povodom Dana državnosti Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika Peđe Grbina iz ožujka 2017. piše, primjerice, da dvoje takvih savjetnika premijera Andreja PlenkovićaRobert Kopal za nacionalnu sigurnost i Ivana Vukov za unapređenje javnih politika - primaju po 9000 kuna mjesečno (neto), dok je rekorder u to vrijeme bio Ladislav Ilčić, koji je svoje usluge bivšem šefu diplomacije Davoru Ivi Stieru naplaćivao 10.000 kuna.

S Pantovčaka su, međutim, precizno odgovorili da je na dan 1. rujna 2017. u Uredu predsjednice ukupno zaposleno 13 dužnosnika i 113 službenika i namještenika, što je značajno manje od broja zaposlenih u mandatu predsjednika Ive Josipovića, koji je nakon pet godina stolovanja u Uredu imao 23 dužnosnika te 124 službenika i namještenika. Svoj mandat Josipović je ipak uspio završiti u 'kadrovskom minusu': broj zaposlenih na Pantovčaku u njegovo doba smanjen je za 11 u odnosu na mandat Stipe Mesića

Na stranicama Ureda predsjednice, inače, danas je objavljena biografija nove glasnogovornice, bez njezine fotografije.