KONTROVERZNA IDEJA

Crveni križ bi gradio luksuzni hotel na Haitiju

30.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Međunarodni Crveni križ razmišlja o izgradnji hotela i konferencijskog centra na Haitiju, na dijelu zemljišta vrijednog 10 milijuna dolara koje je kupio nakon razornoga potresa koji je pogodio tu zemlju 2010. godine

Nadaju se da bi zarada od toga posla mogla koristiti lokalnom Crvenom križu u narednim godinama da financijski opstane. Deset jutara veliko zemljište kupljeno je od lokalne duhanske kompanije, u mjesecima nakon potresa, izjavio je Eduard Tschan, iz delegacije Međunarodnog Crvenoga križa na Haitiju, AP-u u telefonskom razgovoru.

Zemljište je plaćeno sredstvima doniranim od nacionalnih organizacija Crvenoga križa za oporavak zemlje nakon potresa.
Pomoć pri oporavku Haitija je bila najveća operacija u povijesti ove organizacije, u to vrijeme, sa 3.000 ljudi koji su radili na mjestu događaja. Sada se Crveni križ povlači te se pokušava riješiti kupljenog zemljišta.

Haićanski Crveni Križ, koji toliko blisko surađuje s tamošnjim vlastima da je gotovo dio ministarstva zdravstva, obnovio je svoje sjedište na zemljištu i ono će ostati tamo. Pitanje je što napraviti s ostatkom ovog velikog posjeda.
Riječ je o iznimno vrijednoj poziciji, u blizini međunarodne zračne luke, u gradu koji brzo raste.

Tschan kaže da postoje dvije ideje: prodaja dijela zemljišta koje ne koristi Crveni križ Haitija ili pronalaženje poslovnog partnera koji će izgraditi hotel i konferencijski centar koji će donositi profit Crvenom križu Haitija, piše Washington Post. 'Ovo zemljište ima velik potencijal', rekao je Tschan. Ako studija izvedivosti pokaže da su hotel ili konferencijski centar održivi, Crveni križ će projekt ponuditi zainteresiranim investitorima. 'Idealno bi bilo da to bude lokalna kompanija', kazao je on.



Daniel Borochoff
predsjednik Charity Watch, organizacije koja ocjenjuje rad neprofitnih organizacija, kaže da je plan s hotelom riskantan i vrlo neuobičajen. Humanitarne organizacije investiraju novac u poslove s niskim rizikom do gubitka, kazao je on. 'Nije sigurno da će posao uspjeti', otvoreno je rekao i dodao da će u slučaju propasti nastati velik problem jer će izgubiti donirani novac. Borochoff također smatra da bi investicija u konferencijski centar i hotel vezala novac koji bi hitno mogao trebati u slučaju neke katastrofe te je naglasio da donatori nisu o svemu pravovaljano informirani.

Raymond Joseph, bivši veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u toj karipskoj zemlji, pozdravlja projekt i kaže da će to povećati broj hotelskih soba u Haitiju i donijeti mogućnosti za zapošljavanje u zemlji kojoj nema mnogo takvih prilika. Ovo nije prvi slučaj da Crveni križ želi izgraditi hotel jer su to već napravili u Keniji.

The Red Court Hotel ima četiri zvjezdice i nalazi se u vlasništvu Kenijskog Crvenog križa, a sva zarada ude u dobrotvorne svrhe. Međunarodni Crveni križ je potrošio 754 milijuna dolara za opravak Haitija od potresa, a ove godine planira potrošiti dodatnih 114 milijuna dolara. Nacionalne organizacije Crvenog križa također imaju svoje operacije pomoći u Haitiju.
___