zagrebačka burza

CROBEX pada četvrti uzastopni dan, likvidnost i dalje mršava

Bionic
Reading

Razdoblje niske likvidnosti na Zagrebačkoj burzi nastavilo se i u utorak, kada je dionički promet dosegnuo mršavih 3,3 milijuna kuna, dok su indeksi zaključili u crvenom s malim promjenama. I

Indeks CROBEX je oslabio 0,1 posto na 1.818,64 bodova, što je njegov četvrti uzastopni dan pada i najniža razina u posljednja dva trgovinska tjedna, a njegova uža inačica, indeks CROBEX10, dan je zaključio s minimalnim padom od 0,01 posto. Među sektorskim indeksima, najviše je izgubio indeks transportnog sektora, s padom vrijednosti od 2,7 posto, dok je na strani dobitnika dominirao indeks građevinskog sektora, koji je uzletio 5,3 posto.

S obzirom na vrlo skroman promet, niti jedno izdanje nije uspjelo prikupiti više od milijun kuna prometa, dok su više od pola milijuna kuna prometa uspjele ostvariti samo dionice Valamar Riviere, čija je cijena ojačala 0,8 posto na prometu od 580 tisuća kuna.

Drugo najlikvidnije izdanje su bile dionice AD Plastika, s prometom od 370 tisuća kuna te padom cijene od 0,5 posto. Titula gubitnika dana je pripala dionici Uljanika, koja je nakon objave o blokadi računa potonula preko 56 posto, ali na prometu od samo tisuću kuna. Od aktivnijih izdanja, loše izvedbe su imale dionice Liburnia Riviera Hotela, koje su izgubile 2,4 posto na vrijednosti, dok su dionice Ericsson Nikola Tesle i Janafa oslabile redom 2,3 posto i 2,1 posto. S druge strane, dionice Tehnike su uzletjele 14,2 posto, dionice Dukata su zabilježile rast od 3,6 posto, dok su dionice Plave lagune ojačale 2,9 posto.

Dobitnik dana Tehnika +14,21% 43,40

Gubitnik dana Uljanik -56,47% 2,22

CROBEX -0,14% 1.818,64

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.