TRŽIŠTE KAPITALA

Promet na burzi presušio, indeksi kliznuli u crveno

Bionic
Reading

Likvidnost na domaćem tržištu kapitala je u čevrtak presušila, te je dionički promet iznosio svega 1,8 milijuna kuna, što je najmanje u zadnjih pet tjedana.

Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a nalikvidnije izdanja je bila dionica Hrvatskog Telekoma, sa nešto ispod 400 tisuća kuna prometa, uz pad cijene od 0,6 posto. Dionički indeksi su kliznuli u crveno, međutim, uz tek blagi pad, što je zapravo nastavak trgovanja bez jasnog trenda koji traje već zadnjih mjesec dana.

Oba dionička indeksa CROBEX, i blue-chip inačica CROBEX10, jučer su oslabili oko 0,1 posto. Najviše je na udaru bio građevinski sektor, gdje je gubitnike predvodila dionica Instituta IGH, koja je potonula 6 posto. Ovo je njezin drugi uzastopni dan snažnog pada, nakon što je kompanija objavila izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe.

Slabe izvedbe imale su i dionice Viktora Lenca te Atlantske plovidbe s minusima od 1,6 posto i 1,5 posto, ali na skromnim prometima. S druge strane, među dobitnicima odskače dionica Plave lagune koja je uzletjela 4,7 posto, nakon što je glavna skupština potvrdila dividendu u iznosu od 89,6 kuna. Dobru izvedbu su imale i dionice FTB turizma i Tehnike koje su porasle 3,7 posto i 2,9 posto.

Dobitnik dana Plava laguna +4,73% 1770,00

Gubitnik dana Institut IGH -6,00% 141,00

CROBEX -0,10% 1822,76

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.