IZVLAČENJE IZ LIBIJE

Crnogorski brod s Hrvatima čeka ponedjeljak

27.02.2011 u 21:07

Bionic
Reading

Crnogorski trajekt Sveti Stefan stigao je u nedjelju ujutro u Libiju, ali je ukrcaj putnika koji se evakuiraju iz te zemlje odgođen za ponedjeljak jer zbog loših vremenskih prilika nije mogao uploviti u luku Raš Lanuf, rekao je u nedjelju direktor konzularnih odnosa u crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Željko Stamatović

Stamatović je za agenciju Minu rekao da nevrijeme cijeli dan nije dopuštalo da brod uplovi u luku. 'Sada je ionako na snazi policijski sat, tako da brod, nažalost, mora pričekati do jutra kada će, nadamo se, vremenski uvjeti dopustiti da se 'Sveti Stefan' veže u luci, kako bi mogao početi ukrcaj', kazao je Stamatović.

On je naveo da su libijske vlasti odobrile sve potrebne dozvole za uplovljavanje u luku Raš Lanuf, tako da početak ukrcaja isključivo ovisi o vremenskim prilikama.

Glasnogovornik hrvatskog MVPEI-a Mario Dragun kazao je u nedjelju da bi tim crnogorskim brodom trebao biti evakuiran i dio hrvatskih državljana koji se nalazi u libijskom priobalju. 'Očekujemo da se i dio hrvatskih državljana koji su bili u priobalju ukrca u crnogorski trajekt Sveti Stefan', rekao je Dragun.

Po crnogorskim izvorima, u njemu će biti prvenstveno Rusi i Crnogorci, ali i državljani drugih zemalja. Brod je zakupila ruska tvrtka za koju rade građani iz više zemalja, a rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da će brodom evakuirati državljane Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i još 18 zemalja.

Na brodu ima mjesta za 720 osoba.

U Libiji se osim pojedinačnih hrvatskih državljana nalazi i 26 radnika Crosca. Oni se nalaze u Kufri, u unutrašnjosti zemlje, a Dragun je kazao da Hrvatska intenzivno radi na njihovoj evakuaciji, premda nije mogao obznaniti što se točno radi i kad će radnici biti evakuirani.

Od otprilike 340 osoba koje je Hrvatska dosad evakuirala iz Libije, tristotinjak je bilo hrvatskih državljana i četrdesetak stranaca, rekao je Dragun. Hrvatska pomaže u evakuaciji i hrvatskih državljana koji su radili za strane tvrtke.