STROŽE KAŽNJAVANJE

Crnogorci po uzoru na 'Tijanin zakon' traže uvođenje 'Pravde za Pavla'

27.05.2019 u 12:38

Bionic
Reading

U Crnoj Gori je u nedjelju, po uzoru na Srbiju i tzv. Tijanin zakon, pokrenuta inicijativa kojom se zahtijeva izmjena kaznenog zakona i uvođenje doživotne kazne za teška kaznena djela

Kako javljaju crnogorski mediji, predsjednik Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu crnogorskog parlamenta Željko Aprcović iznijet će krajem lipnja zaključke povodom peticije 'Pravda za Pavla', koju je dosad podržalo 6500 građana Crne Gore.

Podnositelji peticije 'Pravda za Pavla' i udruga Roditelji smatraju da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku i doživotno kazniti počinitelje teških ubojstava, silovanja i spolnih zlostavljanja maloljetnika, dok pojedini odvjetnici smatraju da takva reforma zakonodavstva u Crnoj Gori nije potrebna jer već postoji oštra kaznena politika.

Crnogorska državna televizija podsjeća kako je u Srbiji nedavno usvojen zakon kojim je predviđen doživotni zatvor za teško ubojstvo, silovanje i spolno zlostavljanje maloljetnika, a pokrenula ga je Zaklada Tijana Jurić, koju je podržalo više od 160.000 građana Srbije.

Riječ je o organizaciji pokrenutoj nakon brutalnog mučenja i ubojstva 14-godišnje Tijane Jurić, koju je 2014. oteo, silovao i ubio Dragan Đurić. Zbog tada važećeg zakona Đurić odslužuje kaznu zatvora od 40 godina, iako su neposredno nakon njegovog uhićenja mnogi tražili ponovno uvođenje smrtne kazne.

'Nužno je jasno i glasno reći kako će svi oni koji se opredijele za tako nešto biti sankcionirani i da će djeca biti zaštićenija nego što je to sada slučaj', istaknula je Kristina Mihailović iz udruge Roditelji.

Podsjetimo, u veljači prošle godine crnogorsku javnost potresao je slučaj ubojstva 15-mjesečnog dječaka Pavla, za čije se ubojstvo terete njegova majka i očuh.