UHIĆENJA 1992.

Crnogorci optužuju Šeksa za ratne zločine

05.04.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Kako piše crnogorski dnevni list Dan, tužiteljstvo u toj zemlji 'prikuplja informacije o nezakonitim uhićenjima crnogorskih državljana 1992. na području dubrovačke općine', a kao glavnog nalogodavca spominju Vladimira Šeksa.

Prvi ispitani svjedok trebao bi biti odvjetnik Jovan Pejović, koji je također bio lišen slobode u Dubrovniku, a upravo on je podgoričkom listu nedavno ispričao sve što mu se događalo, pri čemu je Pejović optužio Šeksa.

Očekuje se i službeno pokretanje istrage protiv više osoba iz Hrvatske za zlostavljanje.

Sljedećih dana očekuje se i ispitivanje svjedokinje Slavojke Soldo iz Budve, a 1992. je kao spremačica u jednom dubrovačkom hotelu bila uhićena pod sumnjom da je s Pejovićem pripremala oružanu pobunu, pa je trebala biti razmijenjena.

Pejović je u svom razgovoru za Dan pričao da je nakon uhićenja bio odveden 'u logor Kerestinec kod Zagreba', a kao nalogodavca navodi tadašnjeg javnog tužitelja Vladimira Šeksa, koji je, tvrdi Pejović, naredio hapšenje civila i svima uručio zahtjeve za istragu za oružanu pobunu, što je Pejoviću potvrdio i Pero Miloglav, tadašnji istražni sudac u Dubrovniku, prenosi Jutarnji list.

Dan podsjeća i na nedavnu optužbu HHO-a da je Šeks lažno svjedočio u Haagu o zbivanjima u Osijeku i Kerestincu.

'Ja sam, nažalost, bio svjedok svega toga što sada kaže Hrvatski helsinški odbor. Tijekom 1992. godine bio sam u hrvatskom Zagorju i po nalogu hrvatske policije priveden sam u dubrovački zatvor, gdje sam bio zadržan 45 dana - od 28. lipnja do 12. kolovoza iste godine', tvrdi Pejović.

Vladimir Šeks je bio glavni javni tužitelj Republike Hrvatske od 10. travnja do 12. kolovoza 1992.

'Vezanih očiju i ruku odveden sam u logor Kerestinec kod Zagreba i bilo nam je rečeno da idemo na strijeljanje u Hercegovinu. Vodili su nas po Hrvatskoj i pričali da vode četnike na strijeljanje', ispričao je Danu Pejović, kojeg je uhitila hrvatska vojna policija.

I više drugih svjedoka tvrdi da su bili uhićeni zbog razmjene zarobljenika, što je zabranjeno ženevskom konvencijom, uz opisivanja kako su ih udarali kundacima u glavu i prijetili im da će ih raznijeti bombama.

Pejović je od hrvatskih vlasti bio optužen da je nakon sastanka s tadašnjim crnogorskim predsjednikom Momirom Bulatovićem spremao ljude za oružanu pobunu u svibnju 1990. godine. No, kaže on, Miloglav - s kojim je odrastao u Dubrovniku - otvoreno mu je kazao da Šeks naredio općinskim državnim tužiteljima skupljanje talaca za razmjenu kojima bi se uručili istražni zahtjevi za pobunu.

Navodno je u Zagrebu bilo skupljeno više od 200 civila, te dvojica vojnika zarobljenih kod Trebinja. U Kerestincu su im podijeljene uniforme, tako da su prilikom razmjene 14. kolovoza svi civili bili u vojnim uniformama, a vreće sa civilnom odjećom su nosili sa sobom, što se vidi na arhivskim televizijskim snimkama.