PODGORIČKA 'POBJEDA':

'Crna Gora u Akcijskom planu za NATO prije BiH'

19.11.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Crna Gora bit će primljena u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) prije Bosne i Hercegovine, iako se očekivalo da bi te dvije zemlje mogle biti zajedno primljene, objavio je u četvrtak podgorički list Pobjeda

Pozivajući se na izvore u sjedištu NATO-a, Pobjeda piše da je Crna Gora uklonila sve zapreke te da je u Bruxellesu dogovoreno da Podgorica ne treba čekati na trenutak da BiH bude spremna za članstvo.

"Već je dogovoreno da Crna Gora ne smije trpjeti zbog nedovoljne spremnosti BiH i da treba sama dobiti MAP", navodi podgorički list.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na redovitu sastanku u početku prosinca u Bruxellesu razmatrat će dvije kandidature za MAP - crnogorsku i bosansko-hercegovačku.

U srijedu je također u Bruxellesu objavljeno da će ministri NATO-a potaknuti Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da postanu 29. i 30. članica saveza.

NATO-ov glasnogovornik James Appathurai rekao je da će ministri odlučiti o njihovu prijamu u Akcijski plan za članstvo (MAP).

MAP se smatra zadnjim stupnjem prije punopravna članstva, a svrha mu je da zemlji kandidatu omogući ispunjenje NATO-ovih standarda u područjima poput reforme oružanih snaga, civilnog nadzora nad oružanim snagama i transparentnosti vojnoga proračuna.

Čelnici NATO-a i EU-a zadnjih su mjeseci više puta govorili o tome kako ih zabrinjava politička napetost u Bosni i Hercegovini u kojoj mir održavaju zapadne snage.