PRIMJENA NOVOG ZAKONA

Crna Gora ovog tjedna postaje jedina država bez dnevnih novina nedjeljom

16.10.2019 u 21:13

Bionic
Reading

Skorašnja primjena novog zakona, prema kojem će se u Crnoj Gori zabraniti rad nedjeljom, pogodit će izdavače dnevnih listova u nama susjednoj državi te će ona tim potezom postati jedina država u svijetu bez dnevnog tiska u nedjelju jer je jedini distributer tiska, tvrtka S press, ujedno jedini distributer stranih tiskovina

Nakon što 20. listopada u Crnoj Gori stupi na snagu novi zakon kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i na državne blagdane, u toj zemlji moći će se prodavati tiskovine samo ukoliko je njihova vrijednost veća od ostale robe koja se prodaje u kioscima.

Crnogorski mediji pišu kako je tamošnje ministarstvo gospodarstva pojasnilo da je jednim člankom zakona o unutarnjoj trgovini propisano izuzeće od zabrane obavljanja trgovine na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih praznika za specijalizirane trgovine ili kioske za prodaju tiska. Dakle ukoliko je vrijednost tiskovina 50,01 posto u određenom prodajnom objektu, taj objekt može poslovati i nedjeljom te državnim praznikom.

Novi zakon podigao je na noge vlasnike i zaposlenike crnogorskih dnevnih novina koji ukazuju na to da se na kioscima, pored tiskovina, prodaju cigarete te sitnice čija je vrijednost veća od vrijednosti novina i magazina. Zamjenik glavnog urednika podgoričkog Dana, Nikola Marković, očekuje kako će crnogorska vlada pozitivno tumačiti novi zakon kojim će ipak dozvoliti prodaju tiskanih medija.

'U suprotnom, bit će to korak prema gušenju slobode medija i ograničavanju slobode izražavanja. Bilo bi loše po čitavo društvo da se na posredan način uvodi kažnjavanje medija, osobito onih koji kritički pišu o vlasti', kazao je Marković.

Tvrtka S press je nakon razgovora s izdavačima dnevnih medija priopćila da više nije u mogućnosti distribuirati novine nedjeljom i praznicima. Pritom su objasnili izdavačima da će nakon primjene novog zakona distribucija biti moguća samo na 40 prodajnih mjesta.

Crnogorski mediji ističu da će primjenom novog zakona, pored čitatelja, najviše biti pogođeni dnevni listovi Pobjeda i Dan jer nedjeljom više neće biti osmrtnica koje donose dodatnu zaradu izdavačima.