ZABRANA TIJEKOM DOLASKA LAVROVA

'Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih zrakoplova preko svog teritorija, osim u precizno navedenim izuzecima'

06.06.2022 u 21:16

Bionic
Reading

Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih zrakoplova preko svog teritorija osim u precizno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u slučaju preleta zrakoplova kojim je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao doputovati u posjet Srbiji

To je priopćeno iz crnogorskog MVP-a nakon što je Crna Gora, zajedno s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom zabranila prelet aviona kojim je ruski šef diplomacije trebao doputovati u Beograd.

Podsjetili su da je vlada Crne Gore zbog agresije Rusije na Ukrajinu početkom travnja usvojila restriktivne mjere prema službenoj Moskvi te stopostotno uskladila svoju vanjsku politiku s politikom EU-a.

"U skladu s ovom odlukom, a imajući u vidu da se Crna Gora sto posto usuglašava sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih zrakoplova preko svog teritorija, osim u točno navedenim izuzecima, koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju", navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a. Također je istaknuto da su u skladu s tom odlukom vlade nadležni organi dužni odbiti sve planove leta koje dostave operatori zrakoplova u kojima se ukazuje na namjeru obavljanja aktivnosti nad državnom teritorijom Crne Gore, a koje predstavljaju kršenje ove odluke ili drugih uspostavljenih mjera sigurnosti i zaštite na način da se pilotu ne dozvoli letenje".

Posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da smatra "neprijateljskom akcijom" potez triju zemalja da zatvore svoj zračni prostor i spriječe ruskog ministra vanjskih poslova da otputuje u Srbiju.

Direktor ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin zaprijetio je ponedjeljak trima državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama “Sarmat”, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova trebao stići u Beograd.