VRIJE U SUSJEDSTVU

Crna Gora dostavila na granicu popis Srba koji ne mogu ući u zemlju

01.11.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Kontroverznom srpskom književniku Matiji Bećkoviću i grupi srpskih intelektualaca Crna Gora je uskratila mogućnost ulaska u zemlju jer su trebali govoriti na zabranjenom skupu, priopćeno je u četvrtak podgoričkom dnevniku Dan iz granične policije

“Prijelaz državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i povjesničarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću”, koji su namjeravali govoriti na zabranjenoj proslavi stote godišnjice Podgoričke skupštine, na kojoj je, kako je rekao premijer Duško Marković, “pod prividom narodne volje izbrisano ime Crne Gore”

On je u srijedu govorio na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore na kojoj je obilježen Dan parlamentarizma, na dan kada je 1906. na Cetinju konstituirana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

„Pod prividom narodne volje, na takozvanoj Podgoričkoj skupštini, izbrisano je ime Crne Gore, a s njim i crnogorski parlament, kao temelj suvereniteta svake moderne države", kazao je u srijedu premijer Marković.

Na "lažnom crnogorskom saboru", nazvanom Podgorička skupština, 1918. je donesena odluka o ujedinjenju Srbije i Crne Gore, rekao je Marković dodajući da će se ovih dana navršiti sto godina "od tog tragičnog događaja".

"Svjedoci smo da i danas među nama ima onih koji žele slaviti taj datum, veličajući na taj način zapravo nestanak crnogorske države", istaknuo je.

Kako piše dnevnik Dan, svim graničnim prijelazima je dostavljen popis osoba koje ne smiju ući u državu jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.