AKO SUD PRESUDI

Crna Gora bi mogla razmotriti priznanje Kosova

03.07.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović izjavio je u intervjuu za jedan beogradski dnevni list da je Crna Gora spremna u parlamentu ponovno pokrenuti pitanje priznavanja neovisnosti Kosova, ukoliko bi međunarodni sud u Haagu ocijenio da je taj čin Prištine bio nelegalan.

"U raspravi u crnogorskom parlamentu jasno smo rekli da je moguć ponovni razgovor o tom pitanju ako međunarodni sud da takvo jasno stajalište. Ali, da budem iskren, takav epilog ne očekujemo", rekao je Đukanović za beogradski dnevnik Blic od petka, komentirajući srbijansku inicijitivu da to najviše pravosudno tijelo UN ocjeni je li proglašenje kosovske neovisnosti u skladu s međunarodnim pravom.

Đukanović je dodao kako u državnoj politici Crne Gore apsolutno postoji svijest o odgovornosti za negovanje najboljih međudržavnih odnosa sa Srbijom.

"Srbija je najveća država u regiji. Za sve nas u toj kompoziciji koji želimo doći do cilja važno je da Srbija bude ili lokomotiva ili barem u prvom dijelu kompozicije, a ne da bude u njenom drugom dijelu jer kao najveća tada realno usporava cijelu kompoziciju. Mi smo za princip regate. To što je Slovenija nekad prednjačila bilo je poticajno, danas to može biti Hrvatska, sutra netko drugi. Mislimo da kada postoji zdravo natjecanje, makar se završilo i kolektivnim prolaskom kroz cilj, to pridonosi boljoj dinamici", dodaje crnogorski premijer.

Na tvrdnju novinara kako crnogorsko priznanje Kosova nije pridonijelo dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom, Đukanović je kazao kako se o toj temi dugo i ozbiljno razmišljalo, te da je državni vrh u Crnoj Gori odlučio priznati Kosovo onda kada je utvrdio da daljim odgađanjem ne može ni pomoći niti nauditi te da stoga treba staviti točku na temu koja je gubitnička.

Više smo puta govorili našim srpskim prijateljima da nije racionalno da nastavljaju voditi političke bitke koje su izgubili njihovi prethodnici, jednostavno da ne troše energiju, svoju i političke javnosti, na pitanja koja su definitivno dobila epilog, negativan za Srbiju, kao izraz višegodišnje pogrešne politike, te da se umjesto toga okrenu temi budućnosti Srbije, njenoj eurointegraciji u kojoj i Srbija treba biti dobitnik", objasnio je Đukanović.

Dodao je kako je Crna Gora znala da takvo njezino stajalište u ovom trenutku neće naići na razumijevanje u Srbiji, ali da je ipak smatrala da je i takvo stajalište poštenije i pametnije "od jalove solidarnosti i potpore Srbiji da dalje ustraje u svojoj zaokupljenosti poviješću i učinjenim greškama".

Crna Gora dolučila je priznati neovisno Kosovo 9. listopada 2008. godine, nakon čega su srbijanske vlasti uskratile gostoprimstvo tadašnjoj crnogorskoj veleposlanici u Beogradu Anki Vojvodić