LUKA BEBIĆ O POBAČAJU

Crkva ima pravo predlagati, ali Sabor odlučuje

06.06.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Crkva se ima pravo zalagati za zabranu pobačaja i ima pravo to predlagati, ali je na Saboru i demokratski izabranim institucijama da o tome donesu odluku, kaže Bebić

Gostujući u emisiji HR 'S Markova trga', predsjednik Sabora Luka Bebić ustvrdio je da Zakon o prekidu trudnoće neće prije izbora doći u parlament. Crkva se ima pravo zalagati za zabranu pobačaja i ima pravo to predlagati, ali je na Saboru i demokratski izabranim institucijama da o tome donesu odluku. Osobno se, kaže, zalaže za život jer je to humano i moralno, ali postoje i neki izuzeci koje nije želio elaborirati.

'U proceduru nije došao nikakav službeni zahtjev, ali teško je o tome pitanju zauzimati neki isključiv stav', nastavlja. Kaže da dugo trajanje sjednica nije zbog izbjegavanja aktualnog prijepodneva, već zbog obilnoga dnevnoga reda.
'Dok je u 4. sazivu održano 37 sjednica, a u 5. sazivu 27, u 6. sazivu održane su 23 sjednice', ističe Bebić. Naglašava da će ova sjednica trajati do 15. srpnja jer je ostao velik broj neraspravljenih točaka. Kada je riječ o istražnom povjerenstvu kojeg je zbog slučaja Linić – Grbić zatražila oporba, potvrđuje da će se o tome raspravljati tek na jesen jer po Zakonu o istražnim povjerenstvima zahtjev se može raspraviti tek na idućoj sjednici Sabora.

Bebić je naglasio da u saborsku proceduru nije došao zahtjev za ukidanje ureda bivšeg predsjednika podcrtavši da takvi uredi postoje svugdje u svijetu, ali ako zahtjev dođe, da će se o njemu raspravljati. A na pitanje hoće li Predsjedništvo Sabora raspravljati o činjenici da na zidovima Kluba zastupnika HDSSB-a vise fotografije pravomoćno osuđenih generala za počinjene ratne zločine Branimira Glavaša i Mirka Norca te nepravomoćno osuđenih generala Markača i Gotovine pred sudom u Haagu, Bebić je diplomatski odgovorio da Hrvatska priznaje presude Haškoga suda. Kaže da će se Predsjedništvo o tome izjasniti, ali objašnjava da nije naznačeno u pravilniku što klubovi mogu imati u prostorijama koje im je predsjedništvo dodijelilo. No, ne vjeruje da će to postati vruća saborska tema.