trilaterala na udaru

Čović i Dodik kritizirali sastanak Izetbegovića s Vučićem i Erdoganom

29.01.2018 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović kritizirao je u ponedjeljak trilateralni sastanak njegova bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića s predsjednikom Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Recepaom Tayyipom Erdoganom, a zbog susreta je nesretan i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Trojica dužnosnika su na radnom sastanku u Istanbulu razmatrali stanje u odnosima između BiH i Srbije te moguće infrastrukturno pobvezivanje Beograda i Sarajeva autocestom čiju bi izgradnu financirala Turska.

Čović i Dodik u odvojenim izjavama lokalnim medijima tvrde da je Izetbegović otišao u Istanbul bez konzultacija s bilo kim u državi.

'U ovom slučaju Izetbegović je otišao u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime predsjedništva BiH svakako nije', izjavio je Čović za portal Dnevnog avaza.

Izetbegović je Čovića i njegovog srpskog kolegu u državnom vrhu Mladena Ivanića izvijestio o putu u Istanbul, ali obojica su procijenila kako ne bi trebao ići jer će to 'samo izazvati dodatne probleme i nagađanja'.

'Moje mišljenje da je to kao norma neprihvatljivo', kazao je Čović koji se pak sam i bez ranije najave sastao s Vučićem u Beogradu 22. siječnja.

Iz Vučićeva ureda tada je kratko priopćeno kako su razgovarali 'o daljеm unaprijеđеnju odnosa Srbijе i BiH kao i o svеukupnim odnosima srpskog i hrvatskog naroda' te su posеbno su razmatrali infrastrukturnе projеktе i sudjelovanje Srbijе na predstojećem gospodarskom sajmu u Mostaru.

  • +13
Sastanka Erdogana i Vučića Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Dodik je susret Izebegovića s Vučičem i Erdoganom doživio kao 'opasni presedan', tvrdeći da se Izetbegović pokušavao predstaviti kao osoba koja govori u ime države BiH iako za to nema ovlasti.

Dodiku je na to odgovorio sam Vučić izjaviši u Istanbulu kako je Izetbegović za sebe jasno kazao da je on tek bošnjački član predsjedništva BiH i istaknuo kako razgovori mogu biti samo korisni za odnose među državama i narodima.

Dodik je nakon toga ublažio kritike na račun sastanka. 'Mi smo sigurni i vjerujemo da je Vučić na sastanku u Istanbulu u pravom svjetlu predstavio Republiku Srpsku i srpski narod, štiteći naše interese', kazao je naknadno Dodik.