Ministar gospodarstva i održivog razvoja

Ćorić: Iskorak Istarske županije po gospodarenju otpadom u zadnjih 10 godina

05.02.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je u Puli nakon sastanka sa čelnicima županije i grada Pule ustvrdio kako je Istarska županija u proteklih deset godina iskoračila po pitanju gospodarenja otpadom u smjeru koji je potreban cijeloj Hrvatskoj.

"Izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom, unatoč izazovima koji je njegov rad u neko vrijeme nosio, iz naše je perspektive ogroman posao koji je učinjen na razini Istarske županije. U proteklih nekoliko godina posvetili smo se prije svega izgradnji ovih donjih dijelova infrastrukture, što podrazumijeva izgradnju reciklažnih dvorišta, financiranje sortirnica, spremnika i kamiona za odvoz posebnih kategorija otpada, dakle čitavog niza oblika infrastrukture koji pomažu da se ovaj naš sustav učini uspješnim", kazao je ministar Ćorić novinarima, dodavši kako je "taj put izazovan i trajat će još neko vrijeme".

Rekao je i da je danas imao priliku raspravljati o izazovima s kojima se jedinice lokalne samouprave u Istri susreću u ideji realizacije plana gospodarenja otpadom koji je zamišljen prije četiri godine.

Ćorić je istaknuo kako je i današnja rasprava i po pitanju funkcioniranja ŽCG Kaštijuna, poput naknade koje jedinice lokalne samouprave plaćaju, bila iznimno konstruktivna te se uvjerio da su Istarska županija i Pula s obzirom na Kaštijun ogledan primjer kako to može izgledati.

Odgovarajući na pitanje novinara o zbrinjavanju baliranog goriva iz otpada (SRF), ministar je naglasio kako je Vlada u proteklom razdoblju odlučila sufinancirati zbrinjavanje SRF-a s područja Kaštijuna preko Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi olakšali financijsku poziciju Kaštijuna kao pravne osobe. S druge strane, naveo je on, dugoročni plan Hrvatske je da se na razini države kreiraju mjesta u kojima će doći do energetskog zbrinjavanja SRF-a.

"To se i dan danas događa na područjima nekoliko cementara u Hrvatskoj, međutim taj problem je potrebno rješavati na razini države, jer u slučaju cementare govorimo o tržišnoj utakmici koja za naše Centre za gospodarenje otpadom, kako za Kaštijun tako i za Marinščinu u ovom trenutku može biti vrlo skupa", poručio je ministar Ćorić.

Zaključak o HGK ide u smjeru reforme te institucije

Na pitanje novinara kada Vlada planira ublažiti mjere za ugostitelje, Ćorić je odgovorio kako ga veseli činjenica što su epidemiološke brojke u Hrvatskoj znatno povoljnije već nekoliko tjedana te kako vjeruje da će Vlada od 15. veljače imati priliku popustiti mjere i na neki način, kako je rekao "otvoriti više prostora za disanje svima nama".

"Što to konkretno znači, u ovom trenutku vam ne mogu reći jer će ovisiti o brojkama slijedećih dana. No, vjerujem da će naši poduzetnici koji su u proteklom razdoblju pokazali veliko razumijevanje za sve ovo što se događa, ali isto tako i protest u odnosu na činjenicu da su zatvoreni već neko vrijeme, biti zadovoljni", kazao je Ćorić.

Dodao je da ugostitelji mogu računati na sve moguće potpore države, onoliko dugo koliko postoji nemogućnost obavljanja djelatnosti.

"Tu govorimo o pokrivanju plaća s jedne strane te fiksnih troškova s druge strane, a tu su i otvorene linije za likvidnost. Trenutno imamo gotovo tri tisuće prijava za kredit Covid-19 za likvidnost od 50 tisuća eura", istaknuo je Ćorić.

Govoreći o članarinama HGK ministar Ćorić je kazao kako "zaključak koji je donijela saborska većina ide u smjeru reforme Hrvatske gospodarske komore kako funkcionalne tako i organizacijske te u konačnici i financijske u vidu rasterećenja hrvatskih poduzetnika".

Komentirajući imenovanje Martine Dalić na mjesto predsjednice Uprave Podravke, istaknuo je kako je ona u razdoblju 2016-2017 godine kao potpredsjednica Vlade za gospodarstvo odradila velik posao u sprječavanju krize koja bi značajno izmijenila ekonomsku sliku Hrvatske propašću Agrokora, no tada je uslijed velikog pritiska javnosti odlučila izaći iz Vlade.

"Danas, tri godine nakon toga, ona može pomoći u slijedećih godinu dana do isteka mandata uprave u vođenju Podravke te je učiniti profitabilnijom kompanijom s većim prometom", naveo je Ćorić.

Komentirajući traženje njegove ostavke od strane poduzetnika, ministar Ćorić je istaknuo kako je on u proteklih tri i pol godina bio na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave, obavio par tisuća sastanaka sa svim dionicima u hrvatskoj ekonomiji i, kako je rekao "u vrlo malom broju situacija osjetio da je druga strana nekorektna i da zlonamjerno koristi njegovu iskrenost u tim sastancima".