RIBARI GOTOVO ZADOVOLJNI

Čobanković obećao sve osim smjene Božanića

26.01.2011 u 22:35

Bionic
Reading

Predstavnici ribarskih udruga i Ceha ribara s danas održanog četverosatnog sastanka s Petrom Čobankovićem, ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, otišli su većinom zadovoljni. Naime, ministar je pristao ispuniti sve osim prva dva zahtjeva koje su ribari postavili pred njega prije nekoliko dana, odnosno u prošlu subotu na prosvjedu. Zahtjevi koji će se još razmatrati su pitanje gospodarskog pojasa i smjena državnog tajnika Tončija Božanića

Ministar Čobanković obećao je da će se kroz mjesec dana očitovati o našem zahtjevu za smjenu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića. 'Mogu reći da smo zadovoljni sastankom', zaključio je kratko Karlo Magić, predstavnik koordinacije triju udruga, Naše more, Mare Croaticum i Istarski ribar.

Dodao je da je na sastanku s ministrom sudjelovalo 30-ak ljudi od kojih su većina bila predstavnici ribarskih udruga, kao i ceha ribara koji su se došli izboriti za svoja prava.

'Jedan čovjek niti može okrenuti svijet niti može biti odgovoran za sve što se u određenom sektoru događa. Oko dviju spomenutih točaka nismo mogli usuglasiti stavove', izjavio je ministar Čobanković.

I Magić i Čobanković složili su se da je su pregovori bili dugi i iscrpljujući. Čobanković je najavio da bi s Ministarstvom kulture trebali razriješiti probleme s podzakonskim aktima za ribolovno zaštićena područja. Dodao je da je dogovoren i sastanak u Ministarstvu mora za plaćanje vezova u lukama, a s Ministarstvom financija oko PDV-a na plavi dizel. Ovim sastancima trebali bi biti ispunjeni još neki zahtjevi koje su ribari zatražili na subotnjim prosvjedima. Čobanković je obećao i prihvaćanje sugestija ribara koji bi ubuduće trebali biti uključeni u izradu pravilnika, a što je također bilo jedan od zahtjeva ribara.

Da podsjetimo, sastanak je održan u zgradi Zadarske županije u Zadru nakon subotnjih prosvjeda ribara u brojnim lukama na Jadranu. Sa subotnjeg prosvjednog skupa Trenutak istine hrvatskog ribarstva - točno u podne, Ministarstvu i Vladi uputili su deset zahtjeva ističući kako je ribarstvo pred kolapsom. Tada su zaprijetili blokadom luka ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune. Ipak, ministar Čobanković pristao je na sastanak na kojem je i došlo do dogovora.

Inače, ribari su među svojim zahtjevima osim proglašenja gospodarskog pojasa i ostavke državnog tajnika tražili i, između ostalog, cijenu plavog dizela do četiri kune po litri, ukidanje svih novih propisa koji su doneseni bez suglasnosti ribara Hrvatske, hitnu reviziju Zakona o morskom ribarstvu, uključivanje ribarskih udruga u donošenje svih zakona i propisa te ukidanje PDV-a na repromaterijal.