PROSVJED VUKOVARSKO-SRIJEMSKIH SELJAKA

'Čobanković je dirigent kvarteta izdajica'

03.03.2010 u 13:08

Bionic
Reading

Ministar Čobanković doživljava nas kao seljačku bunu i Matiju Gupca, a u ime vukovarsko-srijemskih seljaka u Zagrebu nema tko pregovarati, poručio je s prosvjeda poljoprivrednika u srijedu kod Vinkovaca Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije

Požeško-slavonski seljaci: Ne želimo Mavrovića, Lasla i Brlošića!

Na velikom i mirnom prosvjedu, koji se održava na izlasku s vinkovačke obilaznice prema selu Jarmina, okupilo se više od 1.000 ogorčenih seljaka koji su uz cestu parkirali više od 300 traktora. Ljuti su na državu, ministra poljoprivrede, ali i čelne ljude Hrvatske seljačke stranke. Josipa Friščića, Božidara Pankretića, Zdravka Kelića i Antuna Lasla proglasili su 'kvartetom izdajica' kojemu je 'dirigent' ministar Petar Čobanković. Pošteđen nije ostao ni Željko Mavrović, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, kojemu su poručili da ga 'nisu uvrstili u kvartet jer ne zna pjevati'.

Željko Mavrović i Antun Laslo ne mogu zastupati hrvatske seljake na razgovorima u hrvatskoj Vladi jer ne poznaju jad i bijedu hrvatskog agrara. Oni su poslušni i potkupljivi i s njima mogu manipulirati. Oni moraju odstupiti, kazao je Tomislav Pokrovac. Podsjetio je i na razloge prosvjeda – isplatu svih dugovanja seljacima, a to su kapitalna ulaganja za 2007. godinu, dug od 205 milijuna kuna poticaja za 2008, dugovi iz prošle godine i nedavna najava ukidanja 40 posto poticaja. Seljaci računaju da je to oko tri milijarde kuna, što je po njima i više nego dovoljan razlog za prosvjede na kojima planiraju ustrajati sve do ispunjenja zahtjeva.

Za Stjepana Filića, poljoprivrednika iz Ilače, seljaci i ministar Čobanković došli su u pat-poziciju i stoga treba naći izlaz.


'Voda mi nije došla do grla, nego mi je već preko glave. Još mi samo šešir pliva na površini vode', slikovit je Filić. Iz njegove Ilače, sela blizu granice sa Srbijom, došao je i najmlađi prosvjednik – osmomjesečni Noa Balić kojega su na prosvjed doveli majka Lidija i otac Josip. Neki su nezadovoljnici, poput Đure Basarića i Mate Kunića, simbolično prerezali člansku iskaznicu Hrvatske seljačke stranke prozivajući njezine čelnike da su izdali seljake i 'zabili im nož u leđa'.

Kao i drugdje u Slavoniji i Baranji, vukovarsko-srijemskim seljacima potporu su dali HDSSB-ovci – osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Oni su organizirali i dostavu hrane i pića za prosvjednike. Župan Šišljagić smatra da 'Ministarstvo poljoprivrede nema rješenje za seljake'. 'Seljaci više nemaju kome vjerovati pa imaju puno pravo izaći na cestu. Njihovi su zahtjevi objektivni, posebno nakon šoka zbog najave ukidanja 40 posto poticaja', rekao je župan Šišljagić

Prosvjednicima s vinkovačkog područja oko 13 sati priključilo se i 50-ak traktora koje su dovezli ratari iz županjskog kraja.

'Nekim seljacima nisu isplaćena ni kapitalna ulaganja za 2007. godinu, dužni su nam 205 milijuna kuna poticaja za 2008, tu su i dugovi iz prošle godine i nedavna najava ukidanja 40 posto poticaja. Zajedno nam duguju oko tri milijarde, i to je dovoljan razlog za prosvjede', rekao je novinarima Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Seljaci su ustrajni u prosvjedu do ispunjenja zahtjeva, kako najavljuju, danono
ćno, odnosno sve dok ih ne primi ministar poljoprivrede Petar Čobanković i s njima ne porazgovara o razlozima njihova nezadovoljstva.