NEPOZVANI SELJACI DANAS IDU U ZAGREB

'Ne želimo Mavrovića, Lasla i Brlošića!'

03.03.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Nakon punih 48 sati, seljaci Požeško-slavonske županije i danas su na istom mjestu te su u isto vrijeme, od 8 sati ujutro, traktorima blokirali prometnice. Kako doznajemo od organizatora, prosvjedu su se jučer pridružili seljaci Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Međimurske županije, a danas točno u podne u prosvjed je krenulo i 300 traktora iz Vukovarsko-srijemske županije

Unatoč tome što predstavnici prosvjednika nisu pozvani na današnji sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, seljaci iz svih županija koje su u prosvjedu šalju svoja tri čovjeka na razgovor kod ministra Čobankovića. Spremni su, kako kažu, pregovarati, ali pod jednim uvjetom.

'Tražimo da sastanku kod ministra Petra Čobankovića ne prisustvuju Željko Mavrović, Antun Laslo i Mato Brlošić. To su ljudi koji nisu podržali seljake u traženju onoga što im pripada te su se javno izjasnili protiv ovih prosvjeda, nazivajući ih nepotrebnima i preuranjenima, po riječima Antuna Lasla, ili pak zakašnjelima, kako ih je nazvao Mato Brlošić, predsjednik Brazde.

Logično je da ti ljudi, koji nisu razumjeli ni podržali prosvjed, nemaju ni mandat nas prosvjednika da u Ministarstvu razgovaraju i pregovaraju o našim zahtjevima. Stoga u Zagreb danas šaljemo naša tri predstavnika, a to su Ivan Malnar, ratar, Tomo Majetić, stočar, te Mario Glavaš, duhanar. Ta tri čovjeka imaju mandat svih seljaka iz svih županija u prosvjedu da pregovaraju s ministrom o zahtjevima koje smo istaknuli', rekao je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Ukoliko zatreba, odabrani predstavnici seljaka će, kako ističe Dukić, za samo sat vremena skupiti tri tisuće potpisa da bi dokazali da imaju mandat svih prosvjednika koji kategorički odbijaju da o njihovim zahtjevima pregovaraju Željko Mavrović, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, te Mato Brlošić, predsjednik udruge Brazda, koji su pak službeno pozvani na današnji sastanak u Ministarstvu poljoprivrede.

Ukoliko se danas u Ministarstvu ne postigne dogovor o ispunjenju zahtjeva seljaka, prosvjed će se nastaviti do ponedjeljka, kada seljaci najavljuju masovni traktorski pohod na Zagreb. Ako se pak pronađe rješenje za probleme seljaka, od sutra ujutro svi će traktori biti u dvorištima te će sve prometnice u Hrvatskoj ponovo biti prohodne.