NASTUP NA GLOBALNOM TRŽIŠTU

Čobanković ide na sastanak s EU ministrima poljoprivrede

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 09.09.2011 20:37
  • Objavljeno 09.09.2011 u 18:15
Čobanković na putu

Čobanković na putu

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar/CROPIX

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković od nedjelje do utorka sudjelovat će na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede Europske unije u poljskom Wroclawu

Sastanak se održava u okviru poljskog predsjedanja, a ministri će se tematski fokusirati na promociju poljoprivrednih proizvoda Europske unije na domaćem i globalnom tržištu. Neformalni skupovi ministara poljoprivrede i ribarstva održavaju se po jedanput tijekom svakog predsjedanja, odnosno dva puta godišnje.

Rasprava će se voditi na temelju Zelene knjige o mjerama promocije i informiranja o poljoprivrednim proizvodima koju je Europska komisija objavila 19. srpnja 2011. Cilj ove knjige je otvoriti raspravu na kojoj bi sudjelovali potrošači, proizvođači, distributeri i nadležna tijela, kako bi se dogovorili oko donošenja strategije za europske poljoprivredne proizvode koji naročito slijede načela europskog modela poljoprivrede, u kojem se posebno ističu sigurnost hrane, održivi razvoj prirodnih dobara i očuvanje vitalnih i ruralnih prostora.

Poljaci su ministrima priredili kušanje domaćih vina i autohtonih domaćih prehrambenih proizvoda, posjet bioplinskom postrojenju i sajmu rukotvorina te upoznavanje s tradicijom uzgoja krasnih poljskih konja.

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede poručuju da će ministar Čobaković tijekom neformalnih bilateralnih susreta imati dobru priliku za isticanje kako smo 'u najvećoj mjeri spremni primjenjivati Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) te da ćemo se aktivno uključiti u oblikovanje i provedbu budućeg CAP-a, pogotovo nakon pristupanja u punopravno članstvo EU'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi