AFERA TRESE BRITANIJU

Clegg: odgovorni u Murdochovom carstvu moraju dati ostavke

08.07.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg u petak je izjavio da bi visoki dužnosnici medijske grupacije Murdoch u Velikoj Britaniji trebali dati ostavku zbog afere prisluškivanja u koju je umiješan njihov tabloid News of the World

Policija je objavila da su novinari spomenute tiskovine hakirali SMS-ove otete i poslije ubijene djevojčice, zatim žrtve bombaškog napada u Londonu, pa čak i udovice i rođake poginulih britanskih vojnika u Afganistanu.

U aferu je posredno upleten i britanski premijer David Cameron, koji je osobni prijatelj s Rebekom Brooks, britanskom šeficom Murdochova carstva. Ona je bila glavna urednica u tabloidu u vrijeme kad su započela hakiranja svih Britanaca iz kojih se mogla izvući dobra novinarska priča. Njezin je zamjenik bio Andy Coulson, koji je do prije nekoliko mjeseci bio glasnogovornik premijera Davida Camerona.

Na upit o sudbini Rebeke Brooks, zamjenik premijera je odgovorio da bi 'onaj tko je na najvišem položaju u hijerarhijskom lancu, osim onih koji su već sankcionirani, trebao preuzeti odgovornost'.

'Naprosto je nepravedno otpustiti nekoliko novinara, tajnica i administrativno osoblje i misliti da možemo dići ruke od te afere', kazao je Clegg novinarima u Parizu.

'U poslovima kao što je politika, ako imate autoritet i moć, morate preuzeti i odgovornost kada stvari krenu po zlu', dodao je. Nešto ranije, šef liberalnih demokrata i drugi čovjek koalicije u vladi Davida Camerona, je kazao da dijeli 'zaprepaštenje, gnušanje i ljutnju javnog mnijenja' zbog tog skandala.