nema nam pomoći

Civilna zaštita jučer: SMS nije išao jer je bilo narančasto; CZ danas: To još ne radi

20.07.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut jučer je imao jedno objašnjenje zašto građani nisu dobili SMS upozorenja o mogućoj klimatskoj ugrozi od javnog interesa. Međutim, danas iz civilne zaštite imaju potpuno drugo objašnjenje

Radi se o sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

'Ovo je narančasto upozorenje za ovu oluju, mi smo postupali sukladno svim propisima kako je narančasto upozorenje. Već dva dana upozoravamo javnost kroz društvene mreže, kad pogledate stranicu Ravnateljstva civilne zaštite, Facebook ili Twitter. SMS poruke nisu išle, išao je samo javni poziv. Oni koji su se na SRUUK prijavili, oni su dobivali poruke. Javnost je obaviještena, javnost je morala imati informaciju', rekao je Trut te dodao da za narančasti status ne ide upozorenje.To je bilo narančasto upozorenje, zato nije išao SMS' rekao je jučer Damir Trut, šef Ravnateljstva civilne zaštite.

Međutim, danas sasvim druga priča.

'SMS poruke nisu poslane, sustav je još u testnoj fazi, rješavamo nedostatke i taj proces je pri kraju', rekao je načelnik Sektora 112 civilne zaštite Davor Spevec na HRT-u i dodao kako je žestina nevremena iznenadila sve, uključujući DHMZ.

Olujno nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač, Goran Mehkek, Željko Puhovski, Davor Pongračić / CROPIX