KRIZA ZBOG 'OUTSORCINGA' I CRKAVICE

Čistačice obustavile rad, splitski aerodrom 'još uvijek normalno funkcionira'

27.04.2018 u 12:03

Bionic
Reading

Najveći dio od sedamdesetak čistačica koje su dosad radile na održavanju Zračne luke Split ustrajao je u svojim zahtjevima, od petka obustavivši rad. Sam aerodrom, kako tvrdi njegov direktor Lukša Novak, 'sasvim normalno funkcionira i sve usluge se uredno obavljaju'

'Zasad nitko nije reagirao i bit će zanimljivo vidjeti kako će to izgledati sutra, kada nastupa prvi pravi udarni vikend. Razumijemo Zračnu luku jer ona uredno ispunjava svoje obveze, no svi zajedno trebali bismo gledati malo dalje', kazao je za tportal Nevio Sanader, odvjetnik koji zastupa nezadovoljne radnice.

Premda upravo na splitskom aerodromu rade već godinama, pa i desetljećima, one su formalno zaposlene kod tvrtki koje pružaju vanjske usluge čišćenja. Do jučer, kada im je istekao ugovor o radu, bila je to tvrtka Dubrovačke uslužne djelatnosti (DUD), koja djeluje u sklopu međunarodnog lanca IOS.

Plaće su im se kretale oko 2600 kuna mjesečno, a za potpisivanje novih ugovora zahtijevale su najmanje tri i pol tisuće kuna i plaćene putne troškove.

'Od sedamdeset čistačica, njih dvanaest slomilo se i potpisalo novi ugovor, a tu je još sedam žena koje su zaposlene na samom aerodromu i imaju dvostruko veću plaću. Za zračnu luku ove kategorije i veličine potrebno je najmanje stotinu ljudi na uslugama čišćenja', objašnjava odvjetnik Sanader. Nije mu jasno kako se to u budućnosti misli organizirati jer se, po njegovim informacijama, na natječaj tvrtke DUD za zapošljavanje trideset novih radnica javilo tek troje zainteresiranih.

Čistačice na splitskom aerodromu održavaju zgradu i njen okoliš, kao i zrakoplove.

  • +9
Jučerašnji prosvjed zaposlenica tvrtke DUD koje održavaju čistoću na aerodromu Resnik Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

'Aerodrom funkcionira sasvim normalno i više je nego uredan, a osobno sam obišao sve prostorije. Sve kompanije koje su zatražile usluge čišćenja to su i dobile te pratimo situaciju', kazao je za tportal direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

U četvrtak nam je objasnio da su ove usluge zajedno s još nekima odavno outsorcane i prepuštene privatnicima, a sam aerodrom u svojim natječajima nema mogućnost zahtijevati minimalni iznos plaće.

'Izabrana tvrtka nije otkazala uslugu i njena je obveza nastaviti je pružati. S naše strane, bitno je da se svi poslovni procesi odvijaju normalno i da zasad nemamo nikakvih primjedbi korisnika', dodao je direktor Novak.

U tvrtki DUD u četvrtak nisu željeli odgovarati na pitanja tportala jer su se apsolutno svi odgovorni navodno nalazili na službenim putovanjima. U petak su nam pak poručili da će se možda oglasiti tijekom dana.