LOPTANJE GUP-OM

Bandić povukao sve amandmane, HDZ-ovci četiri, a u skupštini lom: 'Ovo je kao da HDZ zapali kuću, a Bandić onda zapali cijeli grad'

10.02.2020 u 07:05

Bionic
Reading

Raspravom o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba i amandmanima podnesenima na konačni prijedlog izmjena i dopuna tog plana u ponedjeljak se nastavila 31. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na prošlotjednoj sjednici podneseno je 86 amandmana. Nakon što ih je HDZ podnio 15, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti 65, a šest gradonačelnik Milan Bandić.

No, u subotu se Bandić predomislio i najavio da će predložiti povlačenje svih amandmana, a u ponedjeljak ujutro je to i učinio.

'Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku. Moja želja nije bila da se ide amandmanima. To je bila želja HDZ-a. Piše sve u oglasu 'istina je' kojeg ste danas dobili. Što se mene tiče treba povući sve amandmane i ministar aktualni treba donijeti pravilnik koji je trebala donijeti ministrica aktualna iz 2014., a nije u roku 90 dana i mi ne bismo imali problema', rekao je zagrebački gradonačelnik.

  • +4
Sjednica Gradske skupštine s raspravom o GUP-u Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Nedugo nakon objave o povlačenju amandmana, predsjednik skupštine Drago Prgomet opomenuo je zastupnika koalicije Možemo! Tomislava Tomaševića da se ne 'prešetava po klupama', nakon čega su Tomašević i njegov stranački kolega Marko Torjanac izbačeni sa sjednice. Nedugo zatim, skupštinsku sjednicu napustili su i ostali oporbeni zastupnici.

Nakon izlaska sa sjednice, Tomašević je rekao da oporba neće držati kvorum dok Bandićevi zastupnici pregovaraju s HDZ-ovcima. Oko 11 sati rasprava je ipak nastavljena, a HDZ je u međuvremenu povukao četiri amandmana.

'Ovo s amandmanima jest kao da HDZ zapali jednu kuću, pa onda Bandić odluči zapaliti cijeli grad. Možda ste shvatili da svojim amandmanima pogodujete nekim HDZ-ovim dužnosnicima pa onda vaša ucjena nema nikakvog smisla jer će onda netko iz HDZ-a zaraditi na tome. No, recite nam što će se dogoditi ako HDZ ne povuče svojih 11 amandmana', kazao je Tomašević tijekom sjednice, a prenosi Jutarnji.

Podsjetimo, zagrebački GUP u središtu je kontroverzi nakon što je zagrebački gradonačelnik u Dubaiju s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisao memorandum prema kojemu će dobar dio zelenih površina u Novom Zagrebu biti prenamijenjene u građevinsko zemljište. To bi omogućilo izgradnju projekta 'Zagreb City', kojim bi se nepovratno izmijenila vizura Zagreba, a što je izazvalo žestoke prosvjede oporbe, ekoloških i lokalnih nevladinih udruga.