Anastasiades

Ciparski predsjednik s Plenkovićem: Turska stvara tenzije ilegalnim i provokativnim sankcijama na kopnu i moru

11.05.2022 u 11:59

Bionic
Reading

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades u srijedu je osudio odluku Turske da se ne pridruži europskim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

“Treće države, povezane s Europskom unijom, moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s Europom”, rekao je Anastasiades na konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji je u službenom posjetu otočnoj državi.

„Tu se između ostalog referiram na Tursku. Njena odluka da se ne uskladi europskim sankcijama je za osudu”, kazao je ciparski predsjednik, naglasivši da Ankara time umanjuje utjecaj tih mjera.

Turska dijeli morsku granicu s Rusijom i Ukrajinom na Crnom moru i održava dobre odnose s obje države.

Rusku invaziju nazvala je neprihvatljivom i pozvala je na hitan prekid vatre, no nije uvela sankcije Rusiji.

Anastasiades, veteran ciparske i europske politike, kazao je kako je jasno da će te sankcije biti nauštrb europske ekonomije, no da negativan utjecaj ne smije biti veći nego na rusku ekonomiju.

„Zato sankcije moraju biti ciljane”, kazao je.

Ciparski predsjednik rekao je da Europa ne smije izgubiti iz vida i problem Cipra i okupacije sjevera tog otoka koji je „i europski problem”.

Zahvalio je Plenkoviću što je Hrvatska uvijek bila na strani Nikozije u pokušajima nastavka pregovora o rješenju ciparskog pitanja, „koje Turska odbacuje”.

„Turska stvara tenzije ilegalnim i provokativnim sankcijama na kopnu i moru. Dokazuje da je zainteresirana samo za političke igre, a ne i za dogovor koji će donijeti dugotrajni mir”, poručio je.